Siirry pääsisältöön
Så här lastar du diskmaskinen

Miten astianpesukone täytetään

Ota selvää, miten astianpesukone täytetään oikein ihanteellista pesutulosta varten. Kerromme parhaat tavat huuhteluun, ylitäytön välttämiseen ja astioiden asetteluun parhaaseen paikkaan koneessa.  

 

Vaikka astianpesukoneesi olisi kuinka edistyksellinen tai konetiskiaineesi miten tehokas, vaarana on, että et ole tyytyväinen puhdistusjälkeen, jos et täytä astianpesukonetta oikein.   

Onneksi astianpesukoneen täyttäminen on helppoa, kunhan noudatat hyväksi havaittuja käytäntöjä. Alla olevat yksinkertaiset vinkkimme voivat auttaa: 

Älä huuhtele astioita 

Usko tai älä, mutta on myytti, että astiat pitää huuhdella ennen astianpesukoneeseen laittamista. Vaikka ylimääräinen ruoka olisi aina poistettava lautasilta koneen tukkeutumisen välttämiseksi, astioiden huuhtelu ennen astianpesukonetta vain tuhlaa arvokasta vettä ja lisää kuluja.  

  

Älä ylitäytä  

Saattaa olla houkuttelevaa yrittää saada kaikki perheen astiat yhteen koneelliseen ajan säästämiseksi, mutta ylitäytetty astianpesukone voi vahingoittaa astioita. Lisäksi saatat huomata, että astiat eivät puhdistu yhtä hyvin, koska ylitäyttö häiritsee veden ja pesuaineen virtausta.  

  

Pidä muovit ylätelineellä  

Astianpesukoneen kuumin osa on alaosassa, jossa lämmityselementti sijaitsee. Pidä astianpesukoneessa pestävät muovit yliätelineellä, jotta ne eivät vääntyisi kuumuudesta. Lue lisää siitä , mitä muovia voi laittaa astianpesukoneeseen, jotta parhaat muoviastiasi eivät vahingoitu.  

 

Laita lasit ja mukit ylätelineeseen  

Astianpesukoneen yläteline on suunniteltu myös kuppien, lasien ja mukien puhdistamiseen – kun ne on sijoitettu oikein, vesi ja pesuaine pääsevät puhdistamaan ne tehokkaasti.  

 

Aseta hyvin likaiset esineet ylösalaisin  

Jos puhdistat peltejä tai astioita , joilla on paistettu ruokaa ja/tai niissä on muita sitkeitä jäämiä, varmista, että asetat ne ylösalaisin, jotta suihkuvarret voivat puhdistaa tehokkaasti tarkalla paineella.  

 

Laita aterimet astianpesukoneeseen kahva alaspäin  

Laita haarukat ja lusikat telineeseen kahva alaspäin, jotta likaisimmat osat puhdistuvat perusteellisimmin. Veitset kannattaa kuitenkin laittaa terä alaspäin ja kahva ylöspäin, jotta et viiltäisi itseäsi purkamisen yhteydessä. 

 

Laita ylisuuret tavarat sivuille ja taakse  

Leikkuulaudat ja tarjottimet on sijoitettava astianpesukoneen sivuille ja takaosaan, jotta ne eivät häiritse veden ja pesuaineen virtausta.  

  

Täytä kattilat ja pannut astianpesukoneen alaosaan  

Useimmat ruostumattomasta teräksestä valmistetut kattilat ja pannut mahtuvat astianpesukoneen alatelineelle – tarkista kuitenkin valmistajan ohjeet ennen koneeseen laittamista.   

  

 

Tarvitsetko lisätietoa siitä, miten erilaisia keittiötarvikkeita pestään? Lue lisää alla olevista artikkeleistamme.  

 

BPA-vapaa muovi

Ruokailuvälineet 

Lasiesineet

Puuesineet

 

 

Mitä esineitä voi laittaa astianpesukoneeseen? 

  

Nykyään useimmat keittiötarvikkeet mahtuvat astianpesukoneeseen – on kuitenkin aina tärkeää tarkistaa asia ensin, jotta vältät sekä laitteen että arvokkaiden keittiövälineiden vahingoittumisen. Lue lisää siitä , mitkä esineet ovat konepesun kestäviä, täältä 

Video-opas: Miten astianpesukone täytetään

Tiskiaineen on täydennettävä astianpesukoneen puhdistustoimintaa. Konetiskiaine on erityisesti suunniteltu hajottamaan, sitomaan ja poistamaan ruokajäämät ja rasvaiset liat loppuhuuhtelussa. Se tekee kaiken tämän  tuottaen vain vähän tai ei lainkaan vaahtoa.  

Parhaan tuloksen saat käyttämällä koneen valmistajan suosittelemaa tiskiainetta. 

Finish on johtavien astianpesukonevalmistajien, kuten Boschin*, eniten suosittelema tuotemerkki. Alueilla, joillaa on erittäin kova vesi, suosittelemme myös erillistä astianpesukonesuolaa ja huuhtelukirkastetta koneen suojaamiseksi ja parhaan tuloksen saavuttamiseksi. 

 

*Finish on maailman myydyin tuotemerkki automaattisten astianpesukoneiden kategoriassa (lähde: NielsenIQ RMS data)

Ei tarvitse! Esihuuhtelu kuuluu menneisyyteen. Vaikka monissa kotitalouksissa tehdäänkin niin, se vie aikaa ja tuhlaa arvokkaita resursseja.    

Nykyaikaiset konetiskiaineet, kuten Finish Ultimate, sisältävät sekä valkaisuaineita että entsyymejä, ja astianpesukoneiden valmistajat suosittelevat niiden käyttöä ilman esihuuhtelua. 

Valkaisuaine poistaa esimerkiksi hankalia tee- ja kahvitahroja, ja entsyymit hajottavat proteiineja ja tärkkelystä. Sinun tarvitsee vain raaputtaa isommat ruoantähteet biojätteeseen ja täyttää astianpesukone. 

Konetiskitabletit sisältävät pinta-aktiivisia aineita, jotka nesteeseen sekoittuessaan tehostavat sen kykyä tarttua jäämiin ja huuhdella ne pois. Ne sisältävät myös entsyymejä (tärkkelyspitoisten ruokien ja proteiinien pilkkomiseen), pehmentäjiä ( kovaa vettä vastaan) ja turvallisia valkaisuaineita.  

Kun konetiskitabletti laitetaan pesuainelokeroon, astianpesukone vapauttaa sen sisällön ihanteelliseen aikaan, jolloin tabletti hajoaa veteen, vapauttaa kaikki ainesosat ja puhdistaa astiat!

Konetiskiaine on säilytettävä kuivassa ympäristössä. Jos käytät jauhetta, huolehdi siitä, että suljet kaatonokan jokaisen käyttökerran jälkeen, jotta tuote pysyy kuivana (ja vältät roiskeet!). Säilytä tiskiaine kaikkien puhdistusaineiden tapaan lasten ulottumattomissa. 

 

Huuhtelukirkaste: 

  • Varmistaa tahrattomat, kiiltävät astiat 
  • Avustaa kuivaustoimintoa 

Suola: 

  • Suojaa konettasi kalkilta 
  • Pehmentää vettä parempaa puhdistusta varten 

Finish Quantum Ultimate- ja Finish All in One -tablettien kaltaisissa monitoimitableteissa on huuhtelukirkaste- ja suolatoiminnot. Alueilla, joilla on erittäin kova vesi, suosittelemme kuitenkin myös erillistä astianpesukonesuolaa ja huuhtelukirkastetta koneen suojaamiseksi ja parhaan tuloksen saavuttamiseksi.  

Konetiskitabletit ovat hyvin helppokäyttöisiä. Poista tarvittaessa suojapakkaus, aseta tabletti pesuaineen annostelulokeroon, sulje lokero, käynnistä pesukoneesi ja anna teknologian ja Finishin hoitaa loput! 

Lisätietoja siitä, miten Finish-tabletteja käytetään, löydät alta. 

Poista tabletti kuivin käsin pakkauksesta ja aseta se pesuainelokeroon. Varmista, että sekä lokero että tabletti ovat kuivia, jotta tabletti ei liukene ennenaikaisesti. 

Sulje tablettipakkaus tiiviisti. Säilytä suojassa kuumuudelta ja kosteudelta jäljellä olevien tablettien suojaamiseksi. 

 

Tablettimme ovat kääreettömiä (lukuun ottamatta Finish Classic ja Essential -tabletteja), ja ne on suunniteltu siten, että niiden sisältö vapautuu, kun ne joutuvat kosketuksiin veden kanssa. Älä puhkaise tai yritä purkaa tablettia.

Sulje pesuainelokero ja sulje astianpesukone.   

Varmista, että kaikki pestävät astiat ovat konepesun kestäviä, ja erottele hopea ruostumattomasta teräksestä.  

 

Pese metalliesineet valmistajan ohjeiden mukaisesti.

Käynnistä astianpesukone. Veden optimaalinen lämpötila on 51–60 °C. 

Optimaalisen tuloksen saamiseksi on suositeltavaa käyttää myös Finish Rinse Aid -huuhtelukirkastetta, jotta astioista tulee kiiltävämpiä ja kuivempia (verrattuna pelkkään pesuaineeseen).  

Konetiskitabletit on aina laitettava pesuainelokeroon.  

Jos tabletin asettaa astianpesukoneen pohjalle, on todennäköistä, että se liukenee liian nopeasti, jolloin pesuaine vapautuu esipesun aikana eikä pesuainetta jää pääpesuohjelmaan. Tämä heikentää pesutehoa. 

Riippuu ostamastasi tuotteesta, tarvitseeko sinun poistaa muovikääre konetiskitabletista. . Hyvä nyrkkisääntö on, että jos tabletti on yksittäispakattu, muovikääre on poistettava ennen käyttöä. Jos tabletti on kuitenkin päällystetty ohuella, läpinäkyvällä muovikalvolla, sitä ei pidä poistaa, vaan se liukenee turvallisesti pesun aikana. 

Konetiskitabletteja saa laittaa vain astianpesukoneen pesuainelokeroon, ei irrallaan itse astianpesukoneeseen.