Siirry pääsisältöön
Handdisk vs. Maskindisk

Käsintiskaus verrattuna astianpesukone

Murramme myyttejä konetiskauksen ja käsintiskauksen suhteen.

Ne meistä, jotka viettävät paljon aikaa keittiössä (eli yleensä useimmat meistä – varsinkin jos on suuri perhe!), saattavat kysyä itseltään, onko parempi käyttää astianpesukonetta vai pestä astiat käsin. Siitä, milloin on paras aika käyttää astianpesukonetta ja kuinka kauan pesuohjelma kestää, kuinka paljon sähköä astianpesukone kuluttaa ja mikä on paras tapa hoitaa päivittäiset tiskit, on monia väärinkäsityksiä – mutta onneksi meillä on vastaus. 

Onko astianpesukone parempi desinfiointikeino kuin käsienpesu?

Astioiden puhdistuksen ja desinfioinnin välillä on ero.Ensin mainittu tarkoittaa ruoan lian poistamista astian pinnalta, yleensä astianpesuaineen avulla tai käsin pesemällä. Desinfioiminen tarkoittaa bakteerien vähentämistä pinnoilla, ja tämä tapahtuu vain, kun astiat altistetaan korkealle lämmölle, yleensä yli 65 °C:n lämpötilalle. Joissakin astianpesukoneissa on asetuksia tai pesuohjelmia, joilla voidaan tuottaa tällainen lämpö astioiden käsittelemiseksi asianmukaisesti.  

Korkean lämpötilan tarpeen vuoksi astioiden desinfiointi käsinpesun yhteydessä voi olla vaikeaa, koska kädet eivät kestä tällaista kuumuutta. Jos mietit, desinfioiko astioiden pesu kylmässä vedessä niitä yksinään, vastaus on ei. Kunnon hankauksen ansiosta astiat ovat kuitenkin puhtaita. Voit lukea lisää siitä, miksi astianpesukone tarjoaa ylivoimaisia hygieniaetuja, sillä se ei käytä pöpöjen saastuttamia sieniä ja voi käyttää huomattavasti korkeampia lämpötiloja.  

 

Kumpi on tehokkaampi – astianpesukone vai käsinpesu?

 

Ajallinen tehokkuus

Yksi astianpesukoneen suurimmista eduista on se, että aamiaisen, lounaan ja päivällisen jälkeen tarvitaan vähemmän siivousaikaa. Astianpesuohjelman pituudesta riippuen astianpesukoneesi voi pestä täyden astiakuorman vain 30 minuutissa. Tämä riippuu tietysti siitä, kuinka monta ihmistä taloudessasi on ja kuinka suuri kasa likaisia astioita sinulla on – mutta yleisesti ottaen se tarkoittaa enemmän aikaa tehdä sitä, mitä rakastat, kuin keittiötöissä.   

 

Energiatehokkuus

Astianpesukone ei ainoastaan auta säästämään arvokasta aikaa ja vaivaa siivoamisessa (erityisesti illanistujaisten tai perhejuhlien jälkeen), vaan se auttaa myös ympäristöä. Astianpesukoneen käyttö on tehokkaampaa kuin käsinpesu, sillä se säästää enemmän vettä ja sähköä – hartiavoimista puhumattakaan – kuin jos seisoisit tiskialtaan ääressä tiskaamassa. 

 

Vesitehokkuus

 Vedenkulutuksen osalta on vaikea antaa yksiselitteistä vastausta, erityisesti koska ihmisten pesutottumukset vaihtelevat.  

Voit myös käyttää Finish-huuhtelukirkastetta ja käyttää astianpesukoneesi eko-ohjelmaa. Eko-ohjelmat käyttävät koneessa olevan veden uudelleen, ja ne tuottavat puhtaita astioita tuhlaamatta vettä. Jos haluat säästää vettä entisestään, muista, että lautasia ei tarvitse huuhdella ennen astianpesukoneeseen laittamista – pyyhi vain ruoka pois, ja valmista on! Astioiden esihuuhtelu ennen astianpesukoneeseen laittamista voi tuhlata noin 1115 litraa vettä vuodessa!    

 

Muista vain – älä koskaan käytä käsitiskiainetta astianpesukoneessa, sillä muuten vesi saattaa valua laitteesta lattialle. Käytä vain Finishin kaltaisia erikoistiskiaineita parhaan tuloksen saavuttamiseksi.