Siirry pääsisältöön
Så här maskindiskar du glas

Miten lasiastiat pestään astianpesukoneessa

Näillä ohjeilla pääset ärsyttävistä sameista laseista kimaltavan kirkkaisiin lasiastioihin.

 

Lasiastiat voivat olla kotitalouden eniten käytettyjä esineitä, ja sen vuoksi niitä pestään useimmin astianpesukoneessa. Toistuva pesu ja korkeat lämpötilat voivat kuitenkin aiheuttaa sameiden tahrojen syntymistä rakastettuihin lasiesineisiin.  

Lasitavaroiden sameuteen on kaksi pääsyytä, ja molemmilla on taipumus tapahtua ajan myötä. Ensimmäinen johtuu kovasta vedestä ja toinen kulumisesta. Nämä kaksi erityyppistä samentumista vaativat erilaisia varotoimenpiteitä, jotta niitä ei tapahdu, kun puhdistat lasisia leivonta- tai juoma-astioita.   

Samea lasi ja kovan veden aiheuttamat saostumat

Jos asut alueella, jossa on kova vesi, saatat kohdata astianpesukoneeseen kerääntyviä mineraalikerrostumia. Kova vesi voi olla ongelmallista astianpesukoneille, sillä veden mineraalit voivat näkyä sameina jälkinä laseissa ja astioissa. Nämä kerrostumat, kuten kalkkikivi, voivat tarttua lasiesineisiin ja astioihin aiheuttaen valkoisia täpliä tai sameutta. Kovan veden aiheuttamien ongelmien torjumiseksi pidä aina astianpesukonesuolaa ja huuhtelukirkastetta annosteltuna astianpesukoneeseen. Suola pehmentää vettä, jolloin pesuaineet toimivat paremmin ja estävät kovasta vedestä johtuvia tahroja, jolloin astiasi jäävät säihkyvän puhtaiksi. Huuhtelukirkaste suojaa lasejasi entisestään varmistaen loistavan kiillon. Käytä aina laadukasta tiskiainetta, kuten Finish Ultimate Plus, sekä suolaa ja huuhtelukirkastetta parhaan puhdistustuloksen saavuttamiseksi. 

 

Mitä voit tehdä ehkäistäksesi lasien samentumista?

Onneksi tällainen lasin samentuminen voidaan korjata ja estää helposti, jos noudatat alla olevia vinkkejä: 

 • Puhdista astianpesukoneesi säännöllisesti ja perusteellisesti Finish Dishwasher Cleaner -koneenpuhdistajalla, joka auttaa poistamaan ikävät jäämät, kuten rasvan ja kalkin, ennen kuin ne tarttuvat lasiesineisiisi.  
 • Lisää Finish-huuhtelukirkaste pesuohjelmaan, jotta pinnoille muodostuvat vesipisarat hajoavat ennen kuin ne ehtivät haihtua ja jättää kalkkijäämiä.  
 • Pidä Finish-astianpesukonesuolaa aina astianpesukoneessa pehmentämässä vettä ja ehkäisemässä kalkkisaostumien aiheuttamia valkoisia jälkiä laseissa. 
 • Säädä astianpesukoneen lämpötilaa tai yritä käyttää toista astianpesuohjelmaa. Joissakin astianpesukoneissa on lasiesineasetus, tai voit säätää lämpötilaa manuaalisesti, jolloin pesuohjelman lämpötila on alhaisempi. Tämän hellävaraisemman ohjelman pitäisi auttaa vähentämään sameutta. 

 

Lasin kuluminen

Jos asut pehmeän veden alueella, olet erityisen alttiina kulumiselle, eli toisenlaiselle lasiesineiden samentumiselle, mutta sitä voi tapahtua missä tahansa. Tämä voi johtua monista tekijöistä, kuten lämpöaltistuksesta,lasin huonosta laadusta, pesuaineen tyypistä tai pitkistä pesuohjelmista. Käytä siksi huuhtelukirkastetta ehkäisevänä toimenpiteenä, ja värin haalistumisen estämiseksi voit käyttää Finish Glass Protector -lasinsuojaa. Tämä erityinen tuotesuojaa ja estää kulumista ja värin haalistumista. 

 

Miten estää lasin kulumista astianpesukoneessa?

Lasiesineiden käyttöikää voidaan pidentää monin tavoin, ja on tärkeää tehdä kaikki oikein, ennen kuin kulumisen peruuttamattomat vaikutukset alkavat näkyä: 

 • Kun ostat lasitavaroita, varmista, että ne ovat konepesun kestäviä. 
 • Käytä konetiskiainetta, kuten Finish Ultimate Plus, jotta lasiesineet pysyvät kiiltävinä pidempään. 
 • Jos sinulla on vedenpehmennin, tarkista, ettei se ole liian korkealla asetuksella. 
 • Jos haluat pestä herkkiä lasiesineitä, pese matalassa lämpötilassa tai lasinpesuasetuksella. 
 • Kun astianpesuohjelma on päättynyt, avaa astianpesukone, jotta ylimääräinen höyry pääsee poistumaan. Nykyaikaiset koneet huolehtivat tästä sisäisillä tuulettimilla. Anna lasiesineiden jäähtyä pesukoneessa, ennen kuin poistat ne. 

Nyt kun ymmärrät syyn, lue lisää siitä, miten voit välttää nämä ärsyttävät sameat tahrat suosikkilasiastioissasi ennen seuraavia isoja illalliskutsuja.  

 

Kuinka juomalasit pestään astianpesukoneessa

Käytämme laseja joka päivä uudelleen ja uudelleen, mutta jokaisen pesukerran myötä lasit voivat sumentua. Tutustu alla oleviin huippuvinkkeihimme, joiden avulla varmistat, että lasisi tulevat astianpesukoneesta joka kerta kirkkaina. 

 • Laita lasit ylätelineelle, pois muiden astioiden luota.  
 • Parhaan tuloksen saat käyttämällä Finish-huuhtelukirkastetta, joka auttaa välttämään vesijälkien syntymistä laseihin ja estää turhat pesut ja pyyhkimisen astianpesuohjelman päättymisen jälkeen.  

Lasien säilyttämiseen konepesun jälkeen on kaksi vaihtoehtoa: reuna ylös- tai alaspäin. 

Kun lasi asetetaan reunansa varaan, vältetään pölyn ja muiden epäpuhtauksien pääseminen lasiin, mutta kun lasi seisoo jalustallaan, se osa, josta juot, ei pääse likaantumaan kaapin pohjasta, ja se on vähemmän vaarassa lohjeta. Valinta onkin sinusta itsestäsi kiinni. 

 

Kuinka viinilasit pestään astianpesukoneessa

Viinilasien puhdistaminen astianpesukoneessa voi olla täysin turvallista – kunhan olet tarkkana sen suhteen, miten täytät koneen.  

 • Jos mahdollista, aseta viinilasit ylätelineelle – saatat joutua laskemaan telinettä alaspäin saadaksesi tilaa. Varmista, etteivät lasit kosketa toisiaan, sillä ne voivat lohkeilla kolahtaessaan yhteen.  
 • Tukevammat viinilasit (lasit, joissa on paksummat reunukset ja varret) voi myös laittaa alatelineelle, kunhan ne ovat vakaasti pystyssä ja erillään muista esineistä.  
 • Monissa nykyaikaisissa astianpesukoneissa on hellävarainen tai lasiastia-asetus. Matalampi lämpötila ja hellävaraisemmat pesuohjelmat sopivat erinomaisesti viinilasien pesuun.  
 • Varmista, että lisäät Finish Rinse Aid -huuhtelukirkastetta, jotta vältät vesijäljet ja sameat lasit.  

Siinä  muutama yksinkertainen vinkki, jotka kannattaa pitää mielessä, kun huolehdit laseistasi, jotta ne pysyvät kiiltävinä pidempään. 

Miten estää lasien sameutumista astianpesukoneessa

Tiskiaineen on täydennettävä astianpesukoneen puhdistustoimintaa. Konetiskiaine on erityisesti suunniteltu hajottamaan, sitomaan ja poistamaan ruokajäämät ja rasvaiset liat loppuhuuhtelussa. Se tekee kaiken tämän tuottaen vain vähän tai ei lainkaan vaahtoa.  

Parhaan tuloksen saat käyttämällä koneen valmistajan suosittelemaa tiskiainetta. 

Finish on johtavien astianpesukonevalmistajien, kuten Boschin*, eniten suosittelema tuotemerkki. Alueilla, joilla on erittäin kova vesi, suosittelemme myös erillistä astianpesukonesuolaa ja huuhtelukirkastetta koneen suojaamiseksi ja parhaan tuloksen saavuttamiseksi. 

*Finish on maailman myydyin tuotemerkki automaattisten astianpesukoneiden kategoriassa (lähde: NielsenIQ RMS data)

Ei tarvitse! Esihuuhtelu kuuluu menneisyyteen. Vaikka monissa kotitalouksissa tehdäänkin niin, se vie aikaa ja tuhlaa arvokkaita resursseja.     

Nykyaikaiset konetiskiaineet, kuten Finish Ultimate, sisältävät sekä valkaisuaineita että entsyymejä, ja astianpesukoneiden valmistajat suosittelevat niiden käyttöä ilman esihuuhtelua. 

Valkaisuaine poistaa esimerkiksi hankalia tee- ja kahvitahroja, ja entsyymit hajottavat proteiineja ja tärkkelystä. Sinun tarvitsee vain raaputtaa isommat ruoantähteet biojätteeseen ja täyttää astianpesukone. 

Konetiskitabletit sisältävät pinta-aktiivisia aineita, jotka nesteeseen sekoittuessaan tehostavat sen kykyä tarttua jäämiin ja huuhdella ne pois. Ne sisältävät myös entsyymejä (tärkkelyspitoisten ruokien ja proteiinien pilkkomiseen), pehmentäjiä ( kovaa vettä vastaan ) ja turvallisia valkaisuaineita.  

Kun konetiskitabletti laitetaan pesuainelokeroon, astianpesukone vapauttaa sen sisällön ihanteelliseen aikaan, jolloin tabletti hajoaa veteen, vapauttaa kaikki ainesosat ja puhdistaa astiat!

Konetiskiaine on säilytettävä kuivassa ympäristössä. Jos käytät jauhetta, huolehdi siitä, että suljet kaatonokan jokaisen käyttökerran jälkeen, jotta tuote pysyy kuivana (ja vältät roiskeet!). Säilytä tiskiaine kaikkien puhdistusaineiden tapaan lasten ulottumattomissa. 

 

Huuhtelukirkaste: 

 • Varmistaa tahrattomat, kiiltävät astiat 
 • Avustaa kuivaustoimintoa 

Suola: 

 • Suojaa konettasi kalkilta 
 • Pehmentää vettä parempaa puhdistusta varten 

Finish Quantum Ultimate- ja Finish All in One -tablettien kaltaisissa monitoimitableteissa on huuhtelukirkaste- ja suolatoiminnot. Alueilla, joilla on erittäin kova vesi, suosittelemme kuitenkin myös erillistä astianpesukonesuolaa ja huuhtelukirkastetta koneen suojaamiseksi ja parhaan tuloksen saavuttamiseksi.

Konetiskitabletit ovat hyvin helppokäyttöisiä. Poista tarvittaessa suojapakkaus, aseta tabletti pesuaineen annostelulokeroon, sulje lokero, käynnistä pesukoneesi ja anna teknologian ja Finishin hoitaa loput! 

Lisätietoja siitä, miten Finish-tabletteja käytetään, löydät alta. 

Poista tabletti kuivin käsin pakkauksesta ja aseta se pesuainelokeroon. Varmista, että sekä lokero että tabletti ovat kuivia, jotta tabletti ei liukene ennenaikaisesti. 

Sulje tablettipakkaustiiviisti. Säilytä suojassa kuumuudelta ja kosteudelta jäljellä olevien tablettien suojaamiseksi.

Tablettimme ovat kääreettömiä (lukuun ottamatta Finish Classic ja Essential -tabletteja), ja ne on suunniteltu siten, että niiden sisältö vapautuu, kun ne joutuvat kosketuksiin veden kanssa. Älä puhkaise tai yritä purkaa tablettia.

Sulje pesuainelokero ja sulje astianpesukone.

Varmista, että kaikki pestävät astiat ovat konepesun kestäviä, ja erottele hopea ruostumattomasta teräksestä.

Pese metalliesineet valmistajan ohjeiden mukaisesti.

Käynnistä astianpesukone. Veden optimaalinen lämpötila on 51–60 °C.

Optimaalisen tuloksen saamiseksi on suositeltavaa käyttää myös Finish Rinse Aid -huuhtelukirkastetta, jotta astioista tulee kiiltävämpiä ja kuivempia (verrattuna pelkkään pesuaineeseen).

Konetiskitabletit on aina laitettava pesuainelokeroon.  

Jos tabletin asettaa astianpesukoneen pohjalle, on todennäköistä, että se liukenee liian nopeasti, jolloin pesuaine vapautuu esipesun aikana eikä pesuainetta jää pääpesuohjelmaan. Tämä heikentää pesutehoa. 

Riippuu ostamastasi tuotteesta tarvitseeko sinun poistaa muovikääre konetiskitabletista.. Hyvä nyrkkisääntö on, että jos tabletti on yksittäispakattu, muovikääre on poistettava ennen käyttöä. Jos tabletti on kuitenkin päällystetty ohuella, läpinäkyvällä muovikalvolla, sitä ei pidä poistaa, vaan se liukenee turvallisesti pesun aikana. 

 

Konetiskitabletteja saa laittaa vain astianpesukoneen pesuainelokeroon, ei irrallaan itse astianpesukoneeseen.