Siirry pääsisältöön
Diskmaskinens symboler

Astianpesukoneen symbolien selitykset

Tiedätkö, mitkä esineet kodissasi ovat konepesun kestäviä? Katso, miltä konepesun kestävä -symboli näyttää, jotta sinun ei tarvitse enää arvailla. 

 

Astianpesukoneen symbolien selitykset

Konepesun kestävä -symboli on yksi vaikeimmin tulkittavista elintarviketurvallisuussymboleista, ja hyvästä syystä: ei ole olemassa virallisesti hyväksyttyä symbolia, joka merkitsisi, että tuote on konepesun kestävä! 

Lisäksi ilmaisu "konepesun kestävä" ei myöskään ole vakioitu väite. Jokaisella keittiö- tai ruokailuastioita valmistavalla yrityksellä on omat prosessinsa ja standardinsa, joiden avulla määritetään, mitä voidaan kutsua konepesun kestäväksi, ja jotka perustuvat yritysten omiin menetelmiin ja materiaaleihin. 

Konepesun kestävä -kuvakkeita on tyypillisesti kahdenlaisia: 

  • Konepesun kestävä, vain ylätelineeseen 
  • Konepesun kestävä 

Jos tuotteessa on merkintä "vain ylätelineeseen", se tarkoittaa, että se voidaan pestä vain astianpesukoneen ylätelineellä. Astianpesukoneiden lämmityselementti on yleensä koneen alaosassa, mikä tarkoittaa, että yläteline on verrattain viileämpi kuin alateline. Jos laitat vain ylätelineellä pestäväksi merkityn esineen alahyllylle, saatat huomata, että se on värjäytynyt, vääntynyt tai vahingoittunut pesuohjelman loppuun mennessä! 

Molempien konepesun kestävien tuotteiden kohdalla konepesun kestävä -merkki näyttää yleensä neliönmuotoiselta laatikolta, jonka sisällä on lautasia tai laseja (tai molempia). Näet myös joko vesipisaroita tai vinoviivoja, joiden on tarkoitus merkitä vettä. Kun kyseessä ovat vain "vain ylätelineeseen" kuuluvat tuotteet, pisarat tai vinoviivat osuvat vain lautasten tai lasien yläosaan. Jos symboli näyttää vain pisaroita tai viivoja, jotka kulkevat koko neliön muotoisen laatikon läpi, on luultavasti turvallista pestä tuote joko ylä- tai alatelineessä. 

Kuvassa voi olla myös lämpötila, joka selventää, missä lämpötilassa voit pestä esineen turvallisimmin. Joskus merkintään laitetaan myös sanallinen kuvaus, mikä auttaa poistamaan osan symbolien arvailusta! 

 

Mitä tarkoittaa konepesun kestävä?

Yleisesti ottaen valmistajat sanovat, että tuote on "konepesun kestävä", jos sitä on käsitelty jossain tuotantoprosessin vaiheessa sen varmistamiseksi, että se kestää sekä pitkäkestoisia korkeita lämpötiloja että astianpesukoneessa käytettäviä pesuaineita. Valmistajat käyttävät erilaisia tekniikoita varmistaakseen tuotteidensa konepesun kestävyyden, ja menetelmät vaihtelevat materiaalista riippuen.  

 

Miten valmistajat tekevät tuotteista konepesun kestäviä

Kuten mainittua, valmistajat käyttävät erilaisia tekniikoita tehdäkseen tuotteistaan "konepesun kestäviä". Seuraavassa käsittelemme joitakin keittiössäsi tai kodissasi käytettyjä päämateriaaleja ja sitä, miten niitä käsitellään, jotta ne saisivat konepesun (epävirallisen) kestävyysmerkinnän: 

 

Konepesun kestävä lasi

Suurin osa lasista on "hehkutettua", mikä tarkoittaa, että kun se valmistetaan, se jäähdytetään hitaasti, jotta sen rakenteessa olevat jännitykset tasoittuvat. Se on rutiiniprosessi, jonka lähes kaikki lasituotteet käyvät läpi, ja sen avulla varmistetaan, että sisäiset jäännösjännitykset on poistettu. Hehkutettua lasia kutsutaan usein "käsittelemättömäksi lasiksi", koska lasia voidaan käsitellä kahdella muullakin tavalla, jotta se kestää paremmin voimakkaita lämpötilan muutoksia.  

Lasi voidaan karkaista joko lämpökarkaisulla, joka on terminen tai kemiallinen prosessi, joka tekee lasista kovempaa ja vahvempaa, tai karkaisun lievemmällä muodolla, joka tunnetaan nimellä "lämpölujitus". Keittiötarvikkeet ovat yleensä lämpölujitettuja, mikä tekee niistä kaksi kertaa kestävämpiä kuin hehkutettu lasi. Jotkut astiat ovat täysin karkaistuja, jolloin ne ovat neljä–viisi kertaa vahvempia kuin hehkutettu lasi ja kestävät mikroaaltouunia. 

 

Konepesun kestävä keramiikka

Keramiikasta tehdään konepesun kestävää samanlaisen prosessin avulla kuin lasista: hidas jäähdytys, jonka ansiosta materiaali asettuu niin, että siinä on mahdollisimman vähän virheitä. Lyhyesti sanottuna keramiikkaan levitetään lasite pinnan suojaamiseksi. Käytetyn lasitteen tyyppi voi vaikuttaa merkittävästi keraamisen esineen lujuuteen ja kestävyyteen. Tarkista aina, onko konepesun kestävyysmerkintä näkyvissä, ennen kuin laitat keraamiset esineet astianpesukoneeseen. 

 

Konepesun kestävä muovi

Muoviesineitä ei yleensä tarvitse "käsitellä", jotta ne olisivat konepesun kestäviä, koska esineen valmistuksessa käytetyn muovin tyyppi ratkaisee usein sen, onko se konepesun kestävä vai ei. Muovit, joiden sulamispiste on hyvin alhainen, voivat sulaa astianpesukoneen korkeissa lämpötiloissa. Laita muovit astianpesukoneeseen vain, jos niissä on selvästi merkitty konepesun kestävä -symboli, ja aseta ne tällöin ylätelineeseen. 

 

Tiskiaineen on täydennettävä astianpesukoneen puhdistustoimintaa. Konetiskiaine on erityisesti suunniteltu hajottamaan,sitomaan ja poistamaan ruokajäämät ja rasvaiset liat loppuhuuhtelussa. Se tekee kaiken tämän tuottaen vain vähän tai ei lainkaan vaahtoa.  

Parhaan tuloksen saat käyttämällä koneen valmistajan suosittelemaa tiskiainetta. 

Finish on johtavien astianpesukonevalmistajien, kuten Boschin*, eniten suosittelema tuotemerkki . Alueilla, joilla on erittäin kova vesi, suosittelemme myös erillistä astianpesukonesuolaa ja huuhtelukirkastetta koneen suojaamiseksi ja parhaan tuloksen saavuttamiseksi. 

*Finish on maailman myydyin tuotemerkki automaattisten astianpesukoneiden kategoriassa (lähde: NielsenIQ RMS data)

Ei tarvitse! Esihuuhtelu kuuluu menneisyyteen. Vaikka monissa kotitalouksissa tehdäänkin niin, se vie aikaa ja tuhlaa arvokkaita resursseja.     

Nykyaikaiset konetiskiaineet, kuten Finish Ultimate, sisältävät sekä valkaisuaineita että entsyymejä, ja astianpesukoneiden valmistajat suosittelevat niiden käyttöä ilman esihuuhtelua. 

Valkaisuaine poistaa esimerkiksi hankalia tee- ja kahvitahroja, ja entsyymit hajottavat proteiineja ja tärkkelystä. Sinun tarvitsee vain raaputtaa isommat ruoantähteet biojätteeseen ja täyttää astianpesukone. 

Konetiskitabletit sisältävät pinta-aktiivisia aineita, jotka nesteeseen sekoittuessaan tehostavat sen kykyä tarttua jäämiin ja huuhdella ne pois. Ne sisältävät myös entsyymejä (tärkkelyspitoisten ruokien ja proteiinien pilkkomiseen), pehmentäjiä (kovaa vettä vastaan) ja turvallisia valkaisuaineita.  

Kun konetiskitabletti laitetaan pesuainelokeroon, astianpesukone vapauttaa sen sisällön ihanteelliseen aikaan, jolloin tabletti hajoaa veteen, vapauttaa kaikki ainesosat ja puhdistaa astiat!

Konetiskiaine on säilytettävä kuivassa ympäristössä. Jos käytät jauhetta, huolehdi siitä, että suljet kaatonokan jokaisen käyttökerran jälkeen, jotta tuote pysyy kuivana (ja vältät roiskeet!). Säilytä tiskiaine kaikkien puhdistusaineiden tapaan lasten ulottumattomissa. 

 

Huuhtelukirkaste: 

  • Varmistaa tahrattomat, kiiltävät astiat 
  • Avustaa kuivaustoimintoa 

Suola: 

  • Suojaa konettasi kalkilta 
  • Pehmentää vettä parempaa puhdistusta varten 

Finish Quantum Ultimate- ja Finish All in One -tablettien kaltaisissa monitoimitableteissa on huuhtelukirkaste- ja suolatoiminnot. Alueilla, joilla on erittäin kova vesi, suosittelemme kuitenkin myös erillistä astianpesukonesuolaa ja huuhtelukirkastetta koneen suojaamiseksi ja parhaan tuloksen saavuttamiseksi.  

Konetiskitabletit ovat hyvin helppokäyttöisiä. Poista tarvittaessa suojapakkaus, aseta tabletti pesuaineen annostelulokeroon, sulje lokero, käynnistä pesukoneesi ja anna teknologian ja Finishin hoitaa loput! 

Lisätietoja siitä, miten Finish-tabletteja käytetään, löydät alta. 

Poista tabletti kuivin käsin pakkauksesta ja aseta se pesuainelokeroon. Varmista, että sekä lokero että tabletti ovat kuivia, jotta tabletti ei liukene ennenaikaisesti. 

Sulje tablettipakkauksen kansi tiiviisti. Säilytä suojassa kuumuudelta ja kosteudelta jäljellä olevien tablettien suojaamiseksi.

Tablettimme ovat kääreettömiä (lukuun ottamatta Finish Classic ja Essential -tabletteja), ja ne on suunniteltu siten, että niiden sisältö vapautuu, kun ne joutuvat kosketuksiin veden kanssa. Älä puhkaise tai yritä purkaa tablettia. 

 

Sulje pesuainelokero ja sulje astianpesukone.

Varmista, että kaikki pestävät astiat ovat konepesun kestäviä, ja erottele hopea ruostumattomasta teräksestä.

Pese metalliesineet valmistajan ohjeiden mukaisesti. 

 

Käynnistä astianpesukone. Veden optimaalinen lämpötila on 51–60 °C

Optimaalisen tuloksen saamiseksi on suositeltavaa käyttää myös Finish Rinse Aid -huuhtelukirkastetta, jotta astioista tulee kiiltävämpiä ja kuivempia (verrattuna pelkkään pesuaineeseen).  

Konetiskitabletit on aina laitettava pesuainelokeroon.  

Jos tabletin asettaa astianpesukoneen pohjalle, on todennäköistä, että se liukenee liian nopeasti, jolloin pesuaine vapautuu esipesun aikana eikä pesuainetta jää pääpesuohjelmaan. Tämä heikentää pesutehoa. 

Riippuu ostamastasi tuotteesta tarvitseeko sinun poistaa muovikääre konetiskitabletista.. Hyvä nyrkkisääntö on, että jos tabletti on yksittäispakattu, muovikääre on poistettava ennen käyttöä. Jos tabletti on kuitenkin päällystetty ohuella, läpinäkyvällä muovikalvolla, sitä ei pidä poistaa, vaan se liukenee turvallisesti pesun aikana. 

 

Konetiskitabletteja saa laittaa vain astianpesukoneen pesuainelokeroon, ei irrallaan itse astianpesukoneeseen. 

 

Video-opas: Miten astianpesukone täytetään