Siirry pääsisältöön
Cleaning ceramics in the dishwasher

Keraamisten astioiden pesu astianpesukoneessa

Ensimmäisten elintarvikkeiden ja nesteiden säilyttämiseen suunniteltujen saviastioiden uskotaan syntyneen noin 10 000 vuotta eKr., ja noin kaksi tuhatta vuotta myöhemmin keksittiin ajatus lasituksesta, joka estää nesteen vuotamisen huokoisen keraamisen materiaalin läpi. Nykyään kaikki kotitalouskäyttöön tarkoitetut keramiikkatuotteet lasitetaan, ja kullakin lasitustyypillä on hieman erilainen vaikutus tuotteen pintaan. Tarkastelemme joitakin näistä lasitteista, millaisia etuja niillä on, sekä parasta tapaa pitää ne puhtaina ja turvallisina. 

 

Tuhkalasitus

Tuhkalasitus on hyvin varhainen, vielä nykyäänkin käytetty lasitusmuoto, jota alettiin käyttää Kiinassa noin vuonna 1000 eKr. Savenvalajat huomasivat, että uunin tuhka, joka laskeutui ruukkuihin polttoprosessin aikana, teki lasitteesta vihreän sävyisen, joten he alkoivat peittää ruukut tuhkalla ennen niiden asettamista uuniin. Lasitteeseen voi saada eri sävyjä käyttämällä enemmän tai vähemmän tuhkaa. 

 

Majolika

Majolika-nimitystä kantavaa keramiikkaa on kahta eri tyyppiä. Niistä ensimmäinen on tinalasitettu tyyppi, jonka pinta on hopeanvalkoinen, kiiltävä ja läpinäkymätön. Se on peräisin 800-luvulta, ja sitä kutsuttiin ensimmäisenä majolikaksi. 

Toinen on paljon myöhemmin kehitetty brittiläinen lyijylasitettu keramiikka, jota valmistettiin ensimmäisen kerran nimellä Palissy Ware 1800-luvun puolivälissä. Kyseessä on hyvin erilainen tyyli, joka valmistetaan täysin eri tavalla, mutta yleisö alkoi kutsua sitä majolikaksi, ja nimi jäi elämään. 

 

Savikeramiikan hoitaminen

Jos saviastia on valmistettu hiljattain, se on todennäköisesti täysin konepesun kestävä, ja siitä on mainittava tuotteessa. Sinun on kuitenkin varottava, ettei lasitteessa ole halkeamia, jotka ovat tyypillisesti hämähäkinseittimäisiä. Nämä halkeamat antavat pääsyn alla olevaan pehmeään huokoiseen keramiikkaan, joten sinun on oltava erityisen varovainen astioiden kanssa, joissa on merkkejä tällaisesta halkeamasta. Jos saviastia sopii astianpesukoneeseen, varmista, että peset sen Finish  Ultimate Plus TM -tiskiaineella, joka auttaa puhdistamaan mahdollisesti kertyneen rasvan ja lian.