Siirry pääsisältöön
Så här maskindiskar du bestick

Miten aterimet pestään astianpesukoneessa

Voiko hopeisett aterimet pestä astianpesukoneessa? Entä miten aterinkori täytetään oikein? Jaamme parhaat vinkkimme, joiden avulla aterimista ja keittiövälineistä tulevat säihkyvän puhtaita joka pesussa. 

 

On tärkeää ymmärtää, miten astianpesukoneen ruokailuvälinekori täytetään oikein, jotta saat parhaan mahdollisen tuloksen, aina arvokkaiden hopeaesineiden hoitamisesta kalliiden veitsien tylsistymisen ehkäisemiseen. 

 

Miten päin ruokailuvälineet pitäisi laittaa astianpesukoneeseen?

Kysymys siitä, miten päin veitset, haarukat ja lusikat pitäisi astianpesukoneeseen laittaa, aiheuttaa usein väittelyä.Tähän onkin useita tapoja riippuen siitä, kuinka täynnä astianpesukoneesi on.   

Jos on tilaa, lusikanvarret voivat olla ylöspäin, kun täytät astianpesukoneen ruokailuvälinekorin – mutta jos kori tulee ihan täyteen, lusikanvarret kannattaa laittaa alaspäin tilan säästämiseksi. Suuret astiat, kuten tarjoilupihdit ja kauhat, voidaan asettaa ylätelineelle, kun taas haarukat ja veitset on turvallisempaa laittaa koriin kärkipuoli alaspäin (ilmeisistä syistä!). 

Olitpa sitten kumpaa mieltä tahansa, on aina parasta katsoa ensin astianpesukoneen käyttöohjetta varmuuden vuoksi.   

 

Voiko veitsiä laittaa astianpesukoneeseen?

Veitsien soveltuminen astianpesukoneeseen riippuu siitä, millaisesta veitsestä on kyse. Ne voi laittaa koneeseen – erityisesti ruokailuvälineet ja muut vastaavat – mutta kalliimmat veitset kannattaa pestä käsin. Näihin kuuluvat yleensä kalliit veitset, kuten leikkuuveitset, parhaat pihviveitset, keraamiset veitset ja kaikki ne, jotka haluat pitää erityisen terävinä. Tämä johtuu siitä, että terävien veitsien laittaminen astianpesukoneeseen voi tylsyttää ne ajan mittaan, joten arvokkaiden veitsien peseminen käsin (esimerkiksi viipalointiin, kuorintaan ja pilkkomiseen käytettävät veitset) pitää ne terävämpinä pidempään.  

 

Tylsyttävätkö astianpesukoneet kaikki veitset?

Astianpesukoneilla on taipumus tylsyttää terävät veitset ajan mittaan, mutta tämän ei pitäisi olla suuri huolenaihe päivittäin käyttämiesi ruokailuvälineiden osalta. Lisäksi meillä ei aina ole aikaa pestä kaikkia veitsiä käsin, joten jos laitat veitset astianpesukoneeseen, ota nämä asiat huomioon: 

  • Pidä terävät veitset aina erillään ruokailuvälinekoreissa: Parhaat veitset on aina pidettävä erillään toisistaan, jotta ne eivät kosketa toisiaan pesun aikana ja tylsisty.  
  • Osta astianpesukoneeseen veitsiteline: Näin varmistat, että veitset puhdistuvat tehokkaasti, eivätkä ne aiheuta samoja ongelmia kuin kaikkien välineiden laittaminen samaan koriin. 
  • Aseta veitset aina ylösalaisin: Veitset tulisi aina laittaa koriin tylppä puoli ylöspäin mahdollisten onnettomuuksien välttämiseksi.  
  • Valitse oikeat konetiskitabletit: Tämä auttaa tuomaan esiin astianpesukoneen puhdistustehon ja auttaa säilyttämään terävien veitsien kiillon. Suosittelemme Finish-konetiskiainetta.  
Video-opas: Miten astianpesukone täytetään

Tiskiaineen on täydennettävä astianpesukoneen puhdistustoimintaa. Konetiskiaine on erityisesti suunniteltu hajottamaan, sitomaan ja poistamaan ruokajäämät ja rasvaiset liat, loppuhuuhtelussa. Se tekee kaiken tämän  tuottaen vain vähän tai ei lainkaan vaahtoa.  

Parhaan tuloksen saat käyttämällä koneen valmistajan suosittelemaa tiskiainetta. 

Finish on johtavien astianpesukonevalmistajien, kuten Boschin*, eniten suosittelema tuotemerkki . Alueilla, joilla on erittäin kova vesi, suosittelemme myös erillistä astianpesukonesuolaa ja huuhtelukirkastetta koneen suojaamiseksi ja parhaan tuloksen saavuttamiseksi. 

*Finish on maailman myydyin tuotemerkki automaattisten astianpesukoneiden kategoriassa (lähde: NielsenIQ RMS data)

Ei tarvitse! Esihuuhtelu kuuluu menneisyyteen. Vaikka monissa kotitalouksissa tehdäänkin niin, se vie aikaa ja tuhlaa arvokkaita resursseja.    

Nykyaikaiset konetiskiaineet, kuten Finish Ultimate, sisältävät sekä valkaisuaineita että entsyymejä, ja astianpesukoneiden valmistajat suosittelevat niiden käyttöä ilman esihuuhtelua. 

Valkaisuaine poistaa esimerkiksi hankalia tee- ja kahvitahroja, ja entsyymit hajottavat proteiineja ja tärkkelystä. Sinun tarvitsee vain raaputtaa isommat ruoantähteet biojätteeseen ja täyttää astianpesukone. 

Konetiskitabletit sisältävät pinta-aktiivisia aineita, jotka nesteeseen sekoittuessaan tehostavat sen kykyä tarttua jäämiin ja huuhdella ne pois. Ne sisältävät myös entsyymejä (tärkkelyspitoisten ruokien ja proteiinien pilkkomiseen), pehmentäjiä ( kovaa vettä vastaan) ja turvallisia valkaisuaineita.  

Kun konetiskitabletti laitetaan pesuainelokeroon, astianpesukone vapauttaa sen sisällön ihanteelliseen aikaan, jolloin tabletti hajoaa veteen, vapauttaa kaikki ainesosat ja puhdistaa astiat!

Konetiskiaine on säilytettävä kuivassa ympäristössä. Jos käytät jauhetta, huolehdi siitä, että suljet kaatonokan jokaisen käyttökerran jälkeen, jotta tuote pysyy kuivana (ja vältät roiskeet!). Säilytä tiskiaine kaikkien puhdistusaineiden tapaan lasten ulottumattomissa.

Huuhtelukirkaste: 

  • Varmistaa tahrattomat, kiiltävät astiat 
  • Avustaa kuivaustoimintoa 

Suola: 

  • Suojaa konettasi kalkilta 
  • Pehmentää vettä parempaa puhdistusta varten 

Finish Quantum Ultimate- ja Finish All in One -tablettien kaltaisissa monitoimitableteissa on huuhtelukirkaste- ja suolatoiminnot. Alueilla, joilla on erittäin kova vesi, suosittelemme kuitenkin myös erillistä astianpesukonesuolaa ja huuhtelukirkastetta koneen suojaamiseksi ja parhaan tuloksen saavuttamiseksi.  

Konetiskitabletit ovat hyvin helppokäyttöisiä. Poista tarvittaessa suojapakkaus, aseta tabletti pesuaineen annostelulokeroon, sulje lokero, käynnistä pesukoneesi ja anna teknologian ja Finishin hoitaa loput! 

Lisätietoja siitä, miten Finish-tabletteja käytetään, löydät alta. 

Poista tabletti kuivin käsin pakkauksesta ja aseta se pesuainelokeroon. Varmista, että sekä lokero että tabletti ovat kuivia, jotta tabletti ei liukene ennenaikaisesti.

Sulje tablettipakkaus tiiviisti. Säilytä suojassa kuumuudelta ja kosteudelta jäljellä olevien tablettien suojaamiseksi. 

 

Tablettimme ovat kääreettömiä (lukuun ottamatta Finish Classic ja Essential -tabletteja), ja ne on suunniteltu siten, että niiden sisältö vapautuu, kun ne joutuvat kosketuksiin veden kanssa. Älä puhkaise tai yritä purkaa tablettia. 

Sulje pesuainelokero ja sulje astianpesukone.   

 

Varmista, että kaikki pestävät astiat ovat konepesun kestäviä, ja erottele hopea ruostumattomasta teräksestä.  

 

Pese metalliesineet valmistajan ohjeiden mukaisesti. 

 

Käynnistä astianpesukone. Veden optimaalinen lämpötila on 51–60 °C. 

 

Optimaalisen tuloksen saamiseksi on suositeltavaa käyttää myös Finish Rinse Aid -huuhtelukirkastetta, jotta astioista tulee kiiltävämpiä ja kuivempia (verrattuna pelkkään pesuaineeseen).

Konetiskitabletit on aina laitettava pesuainelokeroon.  

Jos tabletin asettaa astianpesukoneen pohjalle, on todennäköistä, että se liukenee liian nopeasti, jolloin pesuaine vapautuu esipesun aikana eikä pesuainetta jää pääpesuohjelmaan. Tämä heikentää pesutehoa.

Riippuu ostamastasi tuotteesta tarvitseeko sinun poistaa muovikääre konetiskitabletista.. Hyvä nyrkkisääntö on, että jos tabletti on yksittäispakattu, muovikääre on poistettava ennen käyttöä. Jos tabletti on kuitenkin päällystetty ohuella, läpinäkyvällä muovikalvolla, sitä ei pidä poistaa, vaan se liukenee turvallisesti pesun aikana. 

 

Konetiskitabletteja saa laittaa vain astianpesukoneen pesuainelokeroon, ei irrallaan itse astianpesukoneeseen.