Siirry pääsisältöön
Kan jag maskindiska plastredskap

Voinko laittaa muoviastioita astianpesukoneeseen?

Selvitä, millaista muovia voi laittaa astianpesukoneeseen, onko BPA-vapaa muovi turvallista ja miten peset muoviesineet Finishillä vahingoittamatta niitä. 

 

Muoviastioita on kaikenmuotoisia ja -kokoisia, ja sitä on kaikkialla keittiössämme. On kovaa ja kestävää, josta tehdään eväsrasioita ja veitsenkahvoja, pehmeää ja taipuisaa, jota voi käyttää kokoontaittuvassa kahvikupissa, sekä ohutta ja kirkasta, jota käytetään usein säilytysrasioissa tai muovipulloissa.   

Vaikka muovi on niin yleistä, sen soveltuminen astianpesukoneeseen riippuu muoviesineen tyypistä.

Onko muovia turvallista laittaa astianpesukoneeseen?

Se, onko muoviesineiden laittaminen astianpesukoneeseen turvallista, riippuu muovin tyypistä.   

Jotkut muovituotteet on suunniteltu kestämään kuumuutta ja konetiskiaineiden pesutehoja astianpesukoneessa – näissä tuotteissa on yleensä merkintä "konepesun kestävä". Mutta jos et ole ihan varma, tästä saat lisätietoa yleisistä muovityypeistä ja niiden soveltuvuudesta konetiskaukseen.  

 

Uudelleenkäytettävät muoviastiat

Jos muovipullo tai -astia on merkitty uudelleenkäytettäväksi, sen pitäisi olla konepesun kestävä – tietyin edellytyksin. Kun peset tällaisia tuotteita, laita ne aina ylätelineelle (kauas lämmityselementistä) ja vältä syväpuhdistus- tai desinfiointiohjelmia

   

Ruokailuastiat ja ruokailuvälineet

Retkilautaset ja ruokailuvälineet, tuttipullot, muoviset leikkuulaudat ja akryylilasit ovat yleensä konepesun kestävää muovia, mutta tässäkin tapauksessa pesussa on noudatettava tiettyjä varotoimia. Vaikka muovi olisi kuinka kestävää, korkeat lämpötilat vaikuttavat siihen todennäköisesti.  

 

Kertakäyttömuovit

Kertakäyttömuovit (kuten einesrasiat ja vesipullot) eivät ole konepesun kestäviä. Sen lisäksi, että ne on valmistettu muovista, jota ei ole suunniteltu kestämään lämpöä, mikä tarkoittaa, että ne vääntyvät ja muuttuvat käyttökelvottomiksi .  Ne sisältävät usein myös sellaista ainesosaa (BPA tai BPA-vaihtoehdot), joka voi olla terveydelle haitallinen.  

 

Voiko BPA-vapaata muovia laittaa astianpesukoneeseen?

Jos muovi on merkitty BPA-vapaaksi, se tarkoittaa, että se ei sisällä bisfenoli A:ta (BPA), joka on muovia kovettava yhdiste. Valitettavasti BPA:n on todettu vaikuttavan pakkauksen sisältämiin elintarvikkeisiin ja juomiin, ja todisteet viittaavat siihen, että se voi olla terveydellemme haitallista, jos sitä nauttii.  

Astianpesukoneen lämpö voi aiheuttaa BPA:n liukenemista sitä sisältävästä muovista, joten BPA:ta sisältävää muovia EI pidä laittaa astianpesukoneeseen.

BPA-vapaiksi merkittyjen tuotteiden käyttöä astianpesukoneessa on silti harkittava. Jotkin yritykset väittävät tuotteidensa olevan BPA-vapaita, mutta käyttävät kuitenkin samankaltaisia yhdisteitä (kuten BPS, BPF ja BPAF), joilla voi olla samankaltaisia terveysvaikutuksia kuin BPA:lla.3 Siksi on parasta tarkistaa, onko tuote todella BPA-vapaa, ennen kuin laitat sen astianpesukoneeseen.  

 

Voiko Finish-tuotteita käyttää muoville?

Kaikki Finish-pesuaineemme on suunniteltu toimimaan turvallisesti ja tehokkaasti konepesun kestävien esineiden kanssa.   

Video-opas: Miten astianpesukone täytetään

Tiskiaineen on täydennettävä astianpesukoneen puhdistustoimintaa. Konetiskiaine on erityisesti suunniteltu hajottamaan, sitomaan ja poistamaan ruokajäämät ja rasvaiset liat loppuhuuhtelussa. Se tekee kaiken tämän tuottaen vain vähän tai ei lainkaan vaahtoa.  

Parhaan tuloksen saat käyttämällä koneen valmistajan suosittelemaa tiskiainetta. 

Finish on johtavien astianpesukonevalmistajien, kuten Boschin*, eniten suosittelema tuotemerkki . Alueilla, joilla on erittäin kova vesi, suosittelemme myös erillistä astianpesukonesuolaa ja huuhtelukirkastetta koneen suojaamiseksi ja parhaan tuloksen saavuttamiseksi. 

*Finish on maailman myydyin tuotemerkki automaattisten astianpesukoneiden kategoriassa (lähde: NielsenIQ RMS data)

Ei tarvitse! Esihuuhtelu kuuluu menneisyyteen. Vaikka monissa kotitalouksissa tehdäänkin niin, se vie aikaa ja tuhlaa arvokkaita resursseja.     

Nykyaikaiset konetiskiaineet, kuten Finish Quantum Ultimate, sisältävät sekä valkaisuaineita että entsyymejä, ja astianpesukoneiden valmistajat suosittelevat niiden käyttöä ilman esihuuhtelua. 

Valkaisuaine poistaa esimerkiksi hankalia tee- ja kahvitahroja, ja entsyymit hajottavat proteiineja ja tärkkelystä. Sinun tarvitsee vain raaputtaa isommat ruoantähteet biojätteeseen ja täyttää astianpesukone. 

Konetiskitabletit sisältävät pinta-aktiivisia aineita, jotka nesteeseen sekoittuessaan tehostavat sen kykyä tarttua jäämiin ja huuhdella ne pois. Ne sisältävät myös entsyymejä (tärkkelyspitoisten ruokien ja proteiinien pilkkomiseen), pehmentäjiä ( kovaa vettä vastaan) ja turvallisia valkaisuaineita.  

Kun konetiskitabletti laitetaan pesuainelokeroon, astianpesukone vapauttaa sen sisällön ihanteelliseen aikaan, jolloin tabletti hajoaa veteen, vapauttaa kaikki ainesosat ja puhdistaa astiat! 

Konetiskiaine on säilytettävä kuivassa ympäristössä. Jos käytät jauhetta, huolehdi siitä, että suljet kaatonokan jokaisen käyttökerran jälkeen, jotta tuote pysyy kuivana (ja vältät roiskeet!). Säilytä tiskiaine kaikkien puhdistusaineiden tapaan lasten ulottumattomissa. 

 

Huuhtelukirkaste: 

  • Varmistaa tahrattomat, kiiltävät astiat 
  • Avustaa kuivaustoimintoa 

Suola: 

  • Suojaa konettasi kalkilta 
  • Pehmentää vettä parempaa puhdistusta varten 

Finish Quantum Ultimate- ja Finish All in One -tablettien kaltaisissa monitoimitableteissa on huuhtelukirkaste- ja suolatoiminnot. Alueilla, joilla on erittäin kova vesi, suosittelemme kuitenkin myös erillistä astianpesukonesuolaa ja huuhtelukirkastetta koneen suojaamiseksi ja parhaan tuloksen saavuttamiseksi.  

Konetiskitabletit ovat hyvin helppokäyttöisiä. Poista tarvittaessa suojapakkaus, aseta tabletti pesuaineen annostelulokeroon, sulje lokero, käynnistä pesukoneesi ja anna teknologian ja Finishin hoitaa loput! 

Lisätietoja siitä, miten Finish-tabletteja käytetään, löydät alta. 

Poista tabletti kuivin käsin pakkauksesta ja aseta se pesuainelokeroon. Varmista, että sekä lokero että tabletti ovat kuivia, jotta tabletti ei liukene ennenaikaisesti. 

 

Sulje tablettipakkaus tiiviisti. Säilytä suojassa kuumuudelta ja kosteudelta jäljellä olevien tablettien suojaamiseksi. 

 

Tablettimme ovat kääreettömiä (lukuun ottamatta Finish Classic ja Essential -tabletteja), ja ne on suunniteltu siten, että niiden sisältö vapautuu, kun ne joutuvat kosketuksiin veden kanssa. Älä puhkaise tai yritä purkaa tablettia. 

Sulje pesuainelokero ja sulje astianpesukone.

Varmista, että kaikki pestävät astiat ovat konepesun kestäviä, ja erottele hopea ruostumattomasta teräksestä.

Pese metalliesineet valmistajan ohjeiden mukaisesti.

Käynnistä astianpesukone. Veden optimaalinen lämpötila on 51–60 °C.

Optimaalisen tuloksen saamiseksi on suositeltavaa käyttää myös Finish Rinse Aid -huuhtelukirkastetta, jotta astioista tulee kiiltävämpiä ja kuivempia (verrattuna pelkkään pesuaineeseen).  

Konetiskitabletit on aina laitettava pesuainelokeroon.  

Jos tabletin asettaa astianpesukoneen pohjalle, on todennäköistä, että se liukenee liian nopeasti, jolloin pesuaine vapautuu esipesun aikana eikä pesuainetta jää pääpesuohjelmaan. Tämä heikentää pesutehoa. 

Riippuu ostamastasi tuotteesta, tarvitseeko sinun poistaa muovikääre konetiskitabletista.. Hyvä nyrkkisääntö on, että jos tabletti on yksittäispakattu, muovikääre on poistettava ennen käyttöä. Jos tabletti on kuitenkin päällystetty ohuella, läpinäkyvällä muovikalvolla, sitä ei pidä poistaa, vaan se liukenee turvallisesti pesun aikana.

Konetiskitabletteja saa laittaa vain astianpesukoneen pesuainelokeroon, ei irrallaan itse astianpesukoneeseen.