Siirry pääsisältöön
Hur energisnål är en diskmaskin?

Kuinka energiatehokas astianpesukone on?

Ota selvää, paljonko energiaa astianpesukoneesi käyttää ja katso, miten tehokas nykyisen astianpesukoneesi käyttörutiini on tämän Finish-tehokkuusoppaan avulla. 

Yleinen väärinkäsitys on, että käsin tiskaaminen on ympäristöystävällinen tapa saada astiat puhtaiksi, mutta usein asia on päinvastoin: astianpesukoneen käyttö voi usein olla ympäristöystävällisempi tapa pestä astiat.  Minimoimalla vedenkulutuksen astianpesukoneet vähentävät astioiden puhdistamiseen käytetyn energian kokonaismäärää. Ne eivät ainoastaan säästä aikaa ja vaivaa, vaan myös vähentävät veden- ja energiankulutusta. 

Kuinka paljon sähköä astianpesukone kuluttaa?

Astianpesukoneisiin liittyvä suuri kysymys on "kuluttavatko astianpesukoneet paljon sähköä?" Rehellisesti sanottuna vastaus riippuu monista asioista, kuten siitä, kuinka usein käytät astianpesukonetta, valitsemastasi pesuohjelmasta, vuorokaudenajasta, sähkösopimuksestasi sekä astianpesukoneesi merkistä ja mallista.  

 

Kuinka monta wattia astianpesukone kuluttaa?

Astianpesukoneet voivat käyttää 1200–2400 wattia, mutta keskimääräinen astianpesukone käyttää vain noin 1800 wattia pesuohjelmaa kohden.  

Astianpesukoneen käyttämä sähkö kuluu yleensä vain ohjauselektroniikkaan ja pumppuun (lämmin vesi tulee yleensä lämminvesijohdosta, eikä niinkään siitä, että astianpesukone itse lämmittää vettä).  Jos haluat selvittää, kuinka paljon astianpesukoneesi käyttö maksaa, sinun on tiedettävä, kuinka monta wattia astianpesukoneesi kuluttaa, kuinka monta tuntia käytät sitä ja kuinka paljon maksat keskimäärin kilowatilta tunnissa.    

Jos investoit kunnolliseen energiatehokkaaseen astianpesukoneeseen, joka on sertifioitu energiatehokkaaksi (mikä tekee siitä myös erittäin taloudellisen!), voit olla varma, että käytät mahdollisimman vähän energiaa. Astianpesukoneen energiankulutus voi vaihdella vanhemmissa malleissa, joten katso lisätietoja koneen käyttöohjeesta.  

 

Milloin on paras aika käyttää astianpesukonetta?

Mikä voisi olla parempaa kuin kone, joka pesee astiat puolestamme – ja tekee sen tehokkaammin kuin me itse? Astianpesukone poistaa tarpeen hinkata astioita itse ja antaa meille kiiltävät, puhtaat ruokailuvälineet ja kiiltävät lautaset yhdellä napin painalluksella. Mutta milloin on paras aika käyttää astianpesukonetta? 

Paras aika käynnistää astianpesukone on myöhään illalla. Tähän vaikuttavat monet tekijät, kuten energiakustannukset, käyttö ja jopa melu. Monet ihmiset saattavat olla huolissaan astianpesukoneen yöllisestä käyntiäänestä. Se on kuitenkin yleensä isompi häiriötekijä päivällä, kun teet asioita (ja se voi saada sinut tuhlaamaan enemmän energiaa kääntämällä TV:n kovemmalle!) Yöllä astianpesukoneen humina on vain pieni häiriö, mutta se, onko se niin merkittävä, että se häiritsee unta, vaihtelee ihmisestä toiseen. 

 

Onko astianpesukoneen käyttö energiatehokkaampaa?

 Astianpesun ja käsienpesun osalta ajatus siitä, että sähkölaitteen käyttö voisi säästää energiaa tuntuu ehkä oudolta. Mutta kun otetaan huomioon, kuinka paljon energiaa veden lämmittäminen ylipäätään vie ja kuinka paljon enemmän vettä kuluu, kun tiskit pestään käsin, siinä onkin järkeä. Koska useimmat astianpesukoneet ovat vesitehokkaampia, ne ovat todennäköisesti myös energiatehokkaampia.