Siirry pääsisältöön
Sparar jag pengar om jag använder diskmaskin?

Säästääkö astianpesukoneen käyttö rahaa?

Murramme astianpesukoneiden käyttökustannuksiin liittyviä myyttejä. 

Koska kotitaloudessamme on niin paljon laitteita, on usein helppo unohtaa ne, joita käytämme päivittäin – kuten astianpesukone. Onneksi astianpesukoneen säännöllinen käyttö on suhteellisen edullista, varsinkin jos valitset energiatehokkaan mallin.

Kuinka paljon astianpesukoneen käyttö maksaa?

On selvää, että astianpesukoneen käytön pääasialliset kustannukset aiheutuvat sähkön ja kuuman veden käytöstä (lukuun ottamatta astianpesukoneen ja pesuaineen hankintakustannuksia). Koska astianpesukoneeseen mahtuu kuitenkin enemmän astioita kuin keskimääräiseen tiskialtaaseen, konetta käytetään harvemmin kuin pesisit käsin. Nykyaikaisissa astianpesukoneissa on lisäksi sisäiset vedenlämmittimet, jotka lämpenevät paljon tehokkaammin kuin tavallinen kotitalouksien vedenlämmitin. 

Jos laitat sen päälle myöhään illalla ja pesemiselle on siis aikaa, harkitse myös pidemmän pesuohjelman käyttämistä. Useimmissa nykyaikaisissa astianpesukoneissa on ekoasetus, joka voi säästää jopa 20 % energiankulutuksesta käyttämällä vähemmän sähköä veden lämmittämiseen ja pesemällä hitaamman ohjelman mukaan. 

 

Kumpi on halvempaa – astianpesukone vai käsin peseminen?

Olemme jo maininneet astianpesukoneiden edut ja kustannukset, mutta miten tämä vertautuu käsinpesuun? Veden ja veden lämmittämiseen tarvittavan energian lisäksi tarvitaan kumihanskoja, astianpesuaineita ja pesuvälineitä, jotta käsin pesten tulisi puhdasta.  

Tyypillinen nykyaikainen astianpesukone voi kuluttaa 13–30 litraa vettä koneellista kohti, mutta käsinpesu voi kuluttaa huomattavasti enemmän. Astianpesukoneen käyttäminen voi auttaa vähentämään käytetyn veden määrää – samoin kuin sen lämmittämiseen tarvittavaa energiaa – mikä voi säästää rahaa pitkällä aikavälillä.  

Lisäksi Finish-konetiskiaineiden käytöstä astianpesukoneessa on se suuri etu, että sinun ei tarvitse tuhlata vettä astioiden esihuuhteluun. Voit säästää vettä, energiaa ja rahaa jättämällä esihuuhtelun kokonaan pois. Sen sijaan  poista ylimääräinen ruoka pois astioista ennen koneen täyttämistä, käytä Finish-konetiskiainetta ja anna koneen tehdä kaikki raskas työ puolestasi.  

 

Kuinka säästää rahaa astianpesukonetta käytettäessä?

Astianpesukoneen pesuohjelman hinta määräytyy useiden tekijöiden perusteella. Se riippuu astianpesukoneen mallista, sähkösopimuksesta ja jopa siitä, miten täytät astiat koneeseen. Jos siis mietit, onko halvempaa käyttää astianpesukonetta vai pestä käsin, vastaus on, että astianpesukoneen käyttö on taloudellisempaa – jos noudatat muutamia yksinkertaisia ohjeita.  

  1. Odota, kunnes kone on täynnä. Näin vähennät kuukaudessa pestävien ohjelmien määrää. Yksinkertaista! 
  2. Älä täytä astianpesukonetta liikaa. Jos sinulla on suuri perhe, onnistut luultavasti ensimmäisessä vaiheessa, mutta tämän toisen kanssa voi olla vaikeuksia! Jos täytät astianpesukoneesi liian täyteen, vaarannat puhdistuksen laadun ja voit myös vahingoittaa konettasi vakavasti. Varmista, että astianpesukone on oikein täytetty ja että koneen sisällä on tilaa, jotta pesuohjelma toimii tehokkaasti.      
  3. Huolehdi astianpesukoneesi puhdistuksesta ja huollosta. Astianpesukoneen korjaus on kallista. Käytä aina laadukasta pesuainetta, kuten Finish Ultimate Plus, ja pidä astianpesukoneesi sisäpuoli puhtaana ja vapaana ruoantähteistä, jotta vältät kalkkikertymät ja tukkeutumisen, jotka voivat aiheuttaa kalliita ongelmia myöhemmin.  
  4. Harkitse astianpesukoneen päivittämistä energiaatehokkaaseenmalliin. Nykyaikaiset astianpesukoneet ovat nykyään paljon energiatehokkaampia kuin niiden historialliset vastineet. Jos käytät hieman enemmän rahaa laadukkaaseen koneeseen, voit säästää paljon ajan mittaan.