Siirry pääsisältöön
Så här rengör du filter

Miten astianpesukoneen suodatin puhdistetaan

Ota selvää astianpesukoneen suodattimista ja niiden puhdistamisesta. Mistä tietää, että suodatin pitäisi puhdistaa ja millaisia suodattimia on saatavilla?

Astianpesukoneen suodattimen päätarkoitus on suojata pumppua ruokajäämien aiheuttamalta tukkeutumiselta tai vahingoittumiselta. Se auttaa myös estämään, etteivät eilisen illallisen jäänteet pääse kiertämään takaisin astioihisi. Hyvin huollettu ja puhdas astianpesukoneen suodatin on niin tärkeässä asemassa, että sillä voi olla suuri merkitys kirkkaiden, kiiltävien ja tahrattomien lasien ja muiden astioiden pesussa. 

Astianpesukoneen käsinpuhdistettava suodatin verrattuna  itsepuhdistuvaan suodattimeen

Astianpesukoneeseen on saatavana kahdenlaisia suodattimia: itsepuhdistuva astianpesukoneen suodatin ja käsinpuhdistettava suodatin. Voit selvittää, mikä niistä on käytössäsi, kun luet astianpesukoneen käyttöohjetta.  

Itsepuhdistuvat suodattimet tekevät sen, mitä siinä sanotaankin – niitä ei tarvitse huoltaa kovinkaan paljon, koska niissä ei useinkaan ole kerääntymiä, joista pitäisi huolehtia. Tämä johtuu siitä, että siinä on jauhin, joka hienontaa ruoan palaset, jotka sitten huuhtoutuvat veden mukana viemäriin. Huonona puolena on se, että tällaiset suodattimet ovat yleensä huomattavasti äänekkäämpiä kuin käsinpuhdistettavat suodattimet, mikä johtuu jauhamisprosessista.  

Käsinpuhdistettavassa astianpesukoneen suodattimessa taas on yleensä verkko, joka ottaa kiinni ruoanpalasia, jotka sinun on sitten poistettava itse. Tämä edellyttää vähintään kuukausittaista puhdistusta (tai useammin käytön mukaan), jotta estetään ruokajäämien kertyminen, pahat hajut ja veden virtauksen heikkeneminen. Kaikki nämä haittaavat tietenkin astianpesukoneen yleistä puhdistustasoa, joten suodattimen käsinpuhdistaminen on tärkeää.  

 

Paras tapa puhdistaa astianpesukoneen suodatin

Astianpesukoneen suodattimen säännöllinen puhdistaminen on koneen moitteettoman toiminnan kannalta ensiarvoisen tärkeää. Noudata seuraavia yksinkertaisia neuvoja:  

  1. Tyhjennä astianpesukone kokonaan ja poista alateline koneesta 
  1. Etsi suodatin (sen pitäisi näyttää lyhyeltä sylinterimäiseltä putkelta), irrota se kiertämällä ja poista se varovasti koneesta. Siinä voi olla kaksi osaa: putki ja sen alla oleva litteä suodatin. Myös tämä on poistettava. 
  1. Puhdista suodatin juoksevan veden alla ja poista kaikki näkyvät roskat. Voit joutua käyttämään astianpesuainetta ja vanhaa, pehmeää sientä itsepäisen kalkin ja ruoan poistamiseksi. Tee tämä kuitenkin varovasti – et halua rikkoa suodattimen verkkoa.  
  1. Aseta suodatin takaisin koneeseen ja lukitse se takaisin paikalleen.  

 

Merkkejä siitä, että suodatin pitäisi puhdistaa useammin

Koska suodattimet ovat piilossa astianpesukoneen alatelineen takana, niiden säännöllinen puhdistaminen unohtuu helposti. Jos havaitset jotain näistä, ota se merkkinä siitä, että on aika puhdistaa astianpesukoneen suodatin:  

  • Näkyvä ruoan kertyminen suodattimeen  
  • Vesi ei valu kunnolla 
  • Ikävät ja epämiellyttävät hajut  
  • Näkyvät ruokatahrat tai -jäämät, jotka ovat jääneet astioihin, lasiastioihin ja ruokailuvälineisiin pesuohjelman jälkeen 
  • Ruokaa on tarttunut suihkuvarteen  

Nyt kun tiedät, miten astianpesukoneen suodatin puhdistetaan (ja miten helppoa ja nopeaa se on), yritä ottaa tavaksi puhdistaa se vähintään kerran kuukaudessa. Onneksi, jos  pyyhit tai puhdistat astiat hyvin ennen astianpesukoneeseen laittamista, saatat joutua puhdistamaan suodattimen harvemmin. Joka tapauksessa suodattimen säännöllinen puhdistus voi olla myös täydellinen tilaisuus puhdistaa astianpesukone. Käytä Finish-koneenpuhdistajaa juuri tähän.