Siirry pääsisältöön
Diskmaskinens programinställningar

Astianpesukoneen asetukset ja pesuohjelmat

Oletko koskaan miettinyt, mitä astianpesukoneesi painikkeet oikeastaan tekevät? Ota selvää, mitä asetuksia ja pesuohjelmia sinun pitäisi käyttää missäkin tilanteessa Finishin avulla.

Astianpesukoneessasi on todennäköisesti useita eri asetuksia, joilla voidaan tehdä monia eri asioita (joista osaa et ehkä edes tiedä!), aina kuivauksesta ja desinfioinnista hiljaiseen tilaan. Vaikka meillä on tapana käyttää samaa astianpesukoneen asetusta, on tärkeää ymmärtää, mihin koneesi pystyy, jotta saat kaiken irti mallistasi.  

Lue lisää tietoa joistakin nykyaikaisen astianpesukoneen vakioasetuksista ja pesuohjelmista. 

Astianpesukoneen eko-ohjelma

Astianpesukoneen eko-tila eli energiansäästöasetus auttaa alentamaan pesu- ja huuhtelulämpötilaa pesuohjelman aikana, jolloin käytetään vähemmän energiaa, joka muuten käytettäisiin veden lämmittämiseen.  

Mutta heikentääkö astianpesukoneen eko-ohjelma puhdistuksen laatua? Jotkut uskovat, että alhaisemmat veden lämpötilat tarkoittavat, ettei laadukasta tulosta kannata odottaa– mutta jos astiat ovat pieniä ja vähemmän likaisia, eko-asetuksen pitäisi toimia yhtä hyvin kuin minkä tahansa muun asetuksen. Lisäksi voit säästää rahaa (ja auttaa ympäristöä!). Huomaa kuitenkin, että eko-pesuohjelmat kestävät yleensä pidempään kuin tavalliset pesuohjelmat.  

 

Astianpesukoneen kuivausasetus

Mikään ei ole pahempaa kuin avata pesukone ohjelman jälkeen ja huomata, että astiat ovat edelleen valuvan märkiä. Onneksi nykyaikaisissa astianpesukoneissa on usein myös useita kuivausasetuksia.  

Ilmakuivaus

Pääasiassa uudemmissa malleissa käytetty ilmakuivausasetus saa astianpesukoneen luukun avautumaan automaattisesti kierron jälkeen, jotta höyry pääsee poistumaan.  

 

Lämmitetty huuhtelu

Nykyaikaisissa astianpesukoneissa on myös yleisemmin käytössä lämmitetty huuhtelu -asetus, joka nostaa veden lämpötilaa pesuohjelman loppua kohden. Kun se on valmis, koneen sisäpuoli vetää lämpöä puoleensa ja vetää kosteuden pois astioista.  

 

Puhallinkuivaus

Jos haluat säästää mahdollisimman paljon energiaa (ja pienentää kuukausittaista sähkölaskuasi!), valitse koneestasi puhallinkuivausasetus. Näin kone käyttää astioiden kuivaamiseen huoneenlämpöistä ilmaa, eikä sen sisäistä, energiaa kuluttavaa lämmitintä. 

 

Lämpökuivaus

Nimensä mukaan astianpesukoneen lämpökuivausasetus käyttää sisäistä poistopuhallinta astioiden kuivaamiseen lämmitetyllä ilmalla. Vaikka tätä asetusta on kätevä käyttää, jos olet poissa kotoa huomattavan pitkään astianpesukoneen pesuohjelman päättymisen jälkeen, on parasta käyttää joko ilmakuivaus- tai tuuletinkuivausasetuksia tai jopa avata luukku, jotta astiat kuivuvat luonnollisesti. 

 

Astianpesukoneen pesuohjelmat

Saatat ajatella, että "normaali" pesuohjelma on paras jokapäiväiseen pesuun, mutta ehkäpä voisit kokeilla astianpesukoneesi muita pesuohjelmia paremman puhdistuksen aikaansaamiseksi. 

Useimmissa perinteisissä astianpesukoneissa on kolme vakio-ohjelmaa: kevyt, normaali ja teho-ohjelma isommille kattiloille ja pannuille. Nämä asetukset soveltuvat hyvin tavallisille astioille ja jokapäiväiselle lialle – mutta saatat huomata, että mallissasi on myös joitakin alla olevista pesuohjelmista. 

Auto

Eco-asetuksen tapaan automaattinen pesuohjelma käyttää tunnistinta havaitakseen, kuinka paljon astioissasi on likaa, ja säätää sitten veden lämpötilan ja pesuohjelman keston sen mukaan.  

 

Pika

Pikapuhdistus- eli "express"-ohjelmalla saat astiat kimaltelemaan jo 20 minuutissa – mutta tätä asetusta suositellaan vain kevyesti likaantuneille astioille, jotka tarvitsevat pelkän nopean puhdistuksen. 

 

Hiljainen

Premium-astianpesukoneissa yleinen hiljainen tila tai hiljainen pesuohjelma väittää alentavansa melutasoa koneen ollessa päällä. Täydellinen pieneen kotiin tai tupakeittiöön (tai vauvan nukkuessa!).  

 

Posliini-/kristalli-/lasiesineet

Tämä pesuohjelma auttaa suojaamaan herkempiä esineitäsi (kuten lasiesineitä, posliinia ja kristallia) käyttämällä alhaisempaa lämpötilaa. Vältä tietysti mahdollisuuksien mukaan laittamasta hienoimpia esineitä astianpesukoneeseen.  

 

Pelkkä huuhtelu

Vaikka tämä ohjelma saattaa kuulostaa epäintuitiiviselta (muista: astioita ei pidä huuhdella ennen astianpesukoneeseen laittamista!), se on itse asiassa kätevä tapa varmistaa, ettei astianpesukone ala haista pahalle. Huuhtelujaksossa ei käytetä pesuainetta ja se käyttää hyvin vähän vettä ja energiaa astioiden huuhtelemiseen, kun ne odottavat koneessa pesuohjelmaa. Tämä tarkoittaa, että voit odottaa, kunnes astianpesukoneesi on täynnä, ilman että astioita tarvitsee jättää koneeseen muhimaan.  

 

Viivästetty käynnistys

Haluatko käyttää konettasi, mutta et ole kotona käynnistämässä sitä? Viivästyskäynnistys-asetuksella voit asettaa ajastimen, joka käynnistää ennalta valitun pesuohjelman. Tämä vaihtoehto on erityisen kätevä, kun haluat pestä astioita yöaikaan, jolloin sähkösopimus on usein edullisempi.