Mitä “konepesun kestävä” tarkoittaa?

Konepesun kestävä on lause, jonka luultavasti tunnistat ja olet nähnyt lasien ja lautasten pohjassa. Luultavasti et kuitenkaan tarkalleen tiedä mitä se tarkoittaa, ja hyvästä syystä: konepesun kestävälle ei ole yhtenäistä merkintää tai valmistus menetelmää! Jokaisella keittiövälineitä valmistavalla yrityksellä on omat prosessit ja standardit sille, mitä voidaan kutsua konepesun kestäväksi, ja ne perustuvat heidän omiin menetelmiin ja materiaaleihin.

Mitä se tarkoittaa

Konepesun kestävä tarkoittaa sitä, että tuote on käsitelty jossain vaiheessa tuotantoprosessia, jotta se kestää astianpesukoneen pitkäaikaista korkeaa lämpötilaa ja erittäin tehokkaita pesuaineita, ilman että se vaarantuu tai vahingoittuu. Tämä toimii molempiin suuntiin tietenkin, sillä jos yrität pestä termoplastista (muovi alhaisella sulamispisteellä) tuotetta, se saattaa aiheuttaa todellista vahinkoa astianpesukoneelle.

Miten valmistajat tekevät astiat konepesun kestäviksi

Eri astioille ja eri materiaaleilla on olemassa erilaisia tekniikoita, joita käytetään tuotteen saamiseksi konepesun kestäväksi.

Lasi

Useimmat lasit lämpökäsitellään, joka tarkoittaa sitä, että kun ne on tehty, ne jäähdytetään hitaasti tasoittamaan kuormitusta niiden rakenteessa, mikä lisää niiden valmiutta käsitellä lämpötilan muutoksia. Lasi voidaan myös karkaista, jolloin sitä käsitellään lämmöllä tai kemikaaleilla, jotta siitä saadaan paljon kovempi ja vahvempi. Astioihin käytetään yleensä sen lievempää muotoa, jota kutsutaan lämpölujitukseksi, joka tekee siitä kaksi kertaa lämpökäsiteltyä lasi joustavampaa, vaikka jotkut astiat ovat ehkä täysin karkaistuja ollen neljä-viisi kertaa vahvempia kuin lämpökäsitelty lasi[1] ja kestävät mikroaaltouunin.

Keramiikka

Keramiikka tehdään konepesun kestäväksi samankaltaisella hitaalla jäähdytyksellä, kuin lasi, jonka avulla materiaaliin jää mahdollisimman vähän virheitä. Niiden välillä on kuitenkin useita eroja, joista suurin on materiaaleissa, joista ne luodaan, mutta kun niistä tehdään konepesun kestäviä, keramiikan pinnan suojaamiseen käytetyn lasitteen tyyppi voi vaikuttaa merkittävästi sen vahvuuteen ja kestävyyteen.

Muovi

Muovia ei tyypillisesti käsitellä konepesun kestäväksi vaan pikemminkin sen valmistamiseen käytetty muovi määrittää sen, onko se konepesun kestävä. Jos muovilla on hyvin alhainen sulamispiste, niin astianpesukoneen korkea lämpötila voi aiheuttaa sen sulamisen, mutta muunlaiset muovit voivat haurastua ja haljeta.

Mistä tiedät soveltuuko astia konepesuun

Koska konepesun kestäville astioille ei ole olemassa yhtenäistä standardia, eri valmistajat voivat käyttää astioissaan erilaisia symboleja osoittaakseen, että ne ovat konepesun kestäviä. Se näyttää yleensä lautaselta tai lasilta, jonka yläpuolella on vesipisaroita, mutta joskus niissä myös lukee "konepesun kestävä".[1] http://educationcenter.ppg.com/glasstopics/heated_glass.aspx