Vinkit ja vihjeet

1. Onko olemassa oikea tapa ladata astiat koneeseen?

Olemassa on oikea tapa ladata astioita astianpesukoneeseen, jotta voidaan taata sekä upea pesutulos että suojata kuppeja, kattiloita, lautasia ja lasitavaroita. Luonnollisesti pitää noudattaa laitevalmistajan astioiden lataamiselle asettamia suosituksia, mutta tässä on myös muutama suuntaa antava helppo ohje.

 • Ennen astioiden laittamista koneeseen kaavi astioista isot ruokajäämät mutta älä huuhtele astioita. Pesuaineen tehtävänä on takertua likaan ja auttaa pesemään se pois.
 • Hopea-aterimia pestessä varmista, ettei vesi pääse kerääntymään niiden päälle vaan pääsee virtaamaan kaikilla pinnoilla. Turvallisuus ennen kaikkea! Aseta veitset niin, että terä osoittaa alaspäin. Asettele lusikoita ja haarukoita sekaisin.
 • Aseta suuret astiat koneen alaosaan, jotta vesi pääsee virtaamaan niissä kunnolla. Muista asettaa jalalliset lasit ja kupit kallelleen, jotta vesi pääsee valumaan pois pohjasta ja kuivuminen on tehokasta. Aseta aina astiat niin, että tahrat osoittavat suihkuvarsiin päin. Jos padat ja kattilat ovat konetiskin kestäviä, ne puhdistuvat.
 • Jos astianpesukoneen lämmityselementti on paljas, muoviastiat pitää laittaa ylätasolle, mutta jos lämmityselementti on peitetty, muoviastiat voi laittaa mihin tahansa. Varmista aina, että muoviastiat ovat konepesun kestäviä!

2. Miten tärkeää on säätää veden lämpötila?

Jotta astioista tulisi säkenöivän puhtaita, tiskikoneen veden pitää olla kuumaa (49 ºC). Tässä lämpötilassa vesi liuottaa ruokatahrat. Tarkista kotisi veden lämpötila laittamalla hanasta kuumaa vettä lasiin ja mittaamalla lämpötila lämpömittarilla. Jos veden lämpötila on alle 49 ºC, katso ohjeet lämminvesivaraajan käyttöoppaasta tai pyydä huoltoteknikkoa säätämään asetukset.

3. Miten koneastianpesuaine säilytetään?

Koneastianpesuaine tulee säilyttää kuivassa paikassa. Jos käytetään jauhetta, muista sulkea annostin jokaisen käytön jälkeen, jotta tuote säilyy kuivana eikä ainetta kaadu. Kaikkien pesuaineiden tavoin säilytä koneastianpesuainetta lasten ulottumattomissa.

4. Miten Finish huuhtelukirkastetta käytetään?

 1. Tarkista, onko astianpesukoneessa sisäänrakennettu annostelulokero huuhtelukirkasteelle, joka sijaitsee yleensä pesuainelokeron läheisyydessä.
 2. Kaada lokeroon Finish huuhtelukirkastetta. Pyyhi valumat pois.
 3. Finish huuhtelukirkaste vapautuu automaattisesti huuhteluvaiheessa tiskikoneen käydessä.

5. Miten Finish koneenpuhdistajaa käytetään?

 1. Älä poista korkkia. Poista sen sijaan tarra pullon yläosasta, jotta vahatulppa tulee esiin.
 2. Varmista, että pesukone on tyhjä.
 3. Aseta Finish koneenpuhdistaja aterinkorin sisään tai johonkin kohtaan koneen alatasolle.
 4. Älä käytä astianpesu- tai konepesuainetta.
 5. Sulje tiskikoneen luukku ja käynnistä sitten koneen kuumin pesuohjelma.
 6. Ohjelman valmistuttua ja virran sammuttua poista pullo ja laita se kierrätykseen.
 7. Jos ruokajäämiä on paljon, toinen pesukerta saattaa olla tarpeen.

Suosittelemme Finish koneenpuhdistajan käyttöä kerran kuukaudessa tai aina, kun koneeseen on kertynyt jäämiä.

6. Kumpi käyttää enemmän vettä ja energiaa: konepesu vai käsinpesu?

Tiesitkö, että hiljattain tehdyn tutkimuksen mukaan astioiden käsinpesu käyttää enemmän energiaa kuin konepesu. Konepesussa energiaa kuluttaa veden lämmittäminen, ja vettä pumpataan ja kierrätetään koneessa. Mitä vähemmän vettä käytetään, sitä vähemmän sähköä käytetään veden lämmittämiseen.

Astioiden käsinpesuun verrattuna konepesu käyttää paljon vähemmän vettä. Käsinpesu käyttää jopa seitsemän kertaa enemmän vettä kuin normaali konepesuohjelma. Tiskikone myös lämmittää veden tehokkaammin, minkä ansiosta lämpöä menee vähemmän hukkaan kuin lämmitettäessä vettä varaajassa ja siirrettäessä sitä hanaan. Lisäksi kone on eristetty, mikä ehkäisee lämmön hukkaa. Kaikki tämä puhuu tiskikoneen käyttämisen puolesta!

Totuus astioiden käsinpesusta:  

 • Vedenkulutus - 140 l
 • Energiankulutus - 3,5 kWh  
 • Kesto - 71 min.   

Totuus astioiden konepesusta (3 tasolla):  

 • Vedenkulutus – Pikapesu: 13 l /Normaalipesu: 18 l /Tehopesu: 27 l  
 • Energiankulutus – Pikapesu: 0,9 kWh / Normaalipesu: 1,6 kWh / Tehopesu: 2,0 kWh /
 • Kesto: Pikapesu: 39 min. / Normaalipesu 131 min. / Tehopesu 112 min.   

Astianpesukone ei siis vain säästä aikaa tekemällä kaiken työn puolestasi, vaan se myös käyttää vähemmän vettä ja energiaa. Siinä on yksi syy lisää lopettaa astioiden peseminen käsin!