Lasitrendien seuraaminen

Vaikka ensimmäinen kotikäyttöinen astianpesukone kehitettiin 1920-luvulla, ne yleistyivät vasta 1950-luvulla - ja silloinkin ne olivat vain hyvin varakkaiden etuoikeus. Itse asiassa kesti vielä 20 vuotta tai enemmän, kunnes astianpesukone yleistyi tavallisissa kotitalouksissa.

Sittemmin lasit ja se, miten ne on puhdistettava, on muuttunut dramaattisesti. Tässä näemme, miten...

1970-luku

Kuten niin moni tällä aikakaudella, laseissa 70-luvulla oli kyse hulluista väreistä, rakenteista ja kuvioista.

Päivittäiset juomalasit oli koristeltu aina sarjakuvahahmoista koristeellisiin kukkakuoseihin. Ne haalistuivat ajan mittaan jokapäiväisen pesun seurauksena. Onneksi astianpesukoneet ovat parantuneet huomattavasti vuosien saatossa, ja pystyvät nykyään pesemään jopa kaikkein hauraimmatkin lasiesineet huolellisesti.

Tiettyjä viinejä juotiin raskaista, koristeellisista ja usein värillistä laseista ympäri Eurooppaa. Ei ollut mitään ongelmaa laittaa niin paksua lasia astianpesukoneeseen, jos olit onnekas ja sinulla oli sellainen.

Perinteiset kohokuvioidut lasiset olutkolpakot olivat myös osa villitystä. Täydellisiä täytettäviksi oluttynnyristäsi!

1980-luku

Lasiastiat 80-luvun alkupuoliskolla olivat hyvin kulmikkaita - mieti kaupunkien poikia ja tyttöjä ryystämässä hienoista V-muotoisista samppanja tai cocktail laseista, joissa oli usein värilliset jalat.

Kuten vuosikymmen eteni, viktoriaanisuus näkyi selvästä siinä. Kristalliset viini-, sherry- ja portviinilasit ja koristeellisista viskilaseista tuli suosittuja kotitalouksissa, ja niiden herkästä luonteesta johtuen, ne tarvitsivat erityistä huomiota pestäessä.

Onneksi astianpesukoneiden alati etenevän teknologian ansiosta, kaikkia tämän tyylisiä laseja voidaan pestä turvallisesti astianpesukoneessa, joten sinun ei tarvitse pestä niitä käsin!

1990-luku

Jokapäiväiset juomalasit olivat usein uritettu tai rengastettuja - pieni sisustus oli hyvin muodikasta. Nämä lasit olivat myös erittäin kestäviä ja täysin konepesuun soveltuvia.

Vaikka tuopit olivat pois muodista monien vieroksuessa katkeroita juoden lageria tölkistä tai pullosta, oli viinin juomisessa jyrkkä nousu. Chardonnay, josta alkoi tulla suosittu 80-luvulla, oli valinta juomaksi. Silloin lasit olivat kuitenkin paljon pienempiä (noin 25 cl) ja ne oli helppo laittaa astianpesukoneen ylätasolle.

2000-luvusta nykypäivään  

Jokapäiväisten lasien hinnat ovat laskeneet huomattavasti – nykyään voit ostaa neljän pakkauksen, raskaita, konepesun kestäviä high ball-laseja supermarketista tai kodintavarataloista todella halvalla.

Viinilasit ovat suurempia, kuin koskaan ja suuren vetoisuutensa ja pitkän vartensa takia ne soveltuvat vain käsin pestäviksi, koska ne ovat niin korkeita. Kuitenkin on olemassa uusi jalattomien viinilasien trendi, sillä ne on helpompi varastoida, vähemmän alttiimpia hajoamiselle ja luonnollisesti, täydellisiä astianpesukoneeseen.

2000-luvun ensimmäinen vuosikymmen näki myös cocktailien elpymisen ja "kultakalan kulho" cocktaillasit. Vielä hauskempi on uusin muoti pitkien juomien, kuten mojiton, tarjoilu juomapurkeista – hillopurkin näköinen lasi oluttuopin kahvalla ja usein kannella. Omituinen ja käytännöllinen.

Siemailitpa edelleen viiniäsi vaaleanpunaisesta 70-luvun jalallisesta lasista tai ryystät colaa halvasta, vuoden 2015 juomalasista, varmista, etta valitset oikeat astianpesukonetuotteet. Varmistaaksesi, että lasisi pysyvät säihkyvinä, kokeile Finish huuhtelukirkastetta. Tämä tuote sisältää laseja suojaavia ainesosia, joka antaa kiiltävämpiä ja kuivempia laseja ja astioita, joten sinun ei tarvitse huolehtia jäämistä tai vesiviiruista ja lasisi näyttävät yhtä hyviltä, kuin uutena.