Täydellinen kattaus illalliskutsuille

Täydellisen päivälliskattauksen luominen

Inspiroivan ateriakokonaisuuden suunnittelu ja keskenään viihtyvän vierasjoukon kokoaminen ovat luultavasti päällimmäisiä asioita illalliskutsuja järjestävän mielessä. Kattausta ja muita pienempiä yksityiskohtia ei kuitenkaan kannata unohtaa, sillä ne viimeistelevät juhlan. Seuraavien vinkkien avulla luot helposti tyylikkäät kattaukset.

Etiketti ja perusasiat

Etikettiä ja ylihienoja ateriointisääntöjä ei tarvitse noudattaa orjallisesti, mutta muutamien perusohjeiden huomioiminen helpottaa tyylikkään ja houkuttelevan kattauksen tekemistä. Kattamisen kuusi kultaista sääntöä ovat seuraavat:

  1. Ruoka vasemmalle, juomat oikealle.
  2. Alkuruokalautanen katetaan tarvittaessa lautasen vasemmalle puolelle.
  3. Juomalasit sekä keittolusikka ja veitset kuuluvat lautasen oikealle puolelle.
  4. Vesilasin paikka on suoraan pääruokaveitsen yläpuolella ja viinilasin paikka sen oikealla puolella.
  5. Jälkiruoka-aterimet voi kattaa joko lautasen sivuille tai lautasen yläpuolelle niin, että lusikka osoittaa vasemmalle ja haarukka oikealle.
  6. Ruokailuvälineitä ei saa aterian missään vaiheessa olla lautasen kummallakaan puolella kolmea enempää.

Alkuruokalautasen voi tilan säästämiseksi ja korkeuserojen luomiseksi kattaa myös pääruokalautasen päälle.

Lautasliinat

Yksinkertaisella tavalla rullatut lautasliinat saavat kesäistä ilmettä vastapoimituista yrteistä tai kukista.

Rosmariinista leviää pöytään ihanan mausteista aromia. Laventelin plussia ovat sekä kirkkaanvioletti väri että kesäinen tuoksu. Halutessasi voit sitoa oksan ympärille nimikortin ja lisätä sillä tavoin kattaukseen persoonallista ilmettä.

Jos tahdot lisähaastetta, voit taitella lautasliinat tällä viehättävällä ruusutekniikalla. Värit voit tietysti valita oman mielesi mukaan.

Pisteet iin päälle

Valaistus. Jos olet järjestämässä iltakutsuja, jokaisen vieraan kohdalle kannattaa kattaa kynttilä luomaan lämmintä tunnelmaa. Pienessä lasiastiassa veden ja muutaman luonnonkukan kanssa kelluva kynttilä näyttää hyvältä, ja ennen ruokailun aloittamista lasin voi siirtää lautasen päältä pöydälle.

Nimilaput. Helpoimmalla pääset, jos tulostat pieniä kortteja, mutta halutessasi voit päästää mielikuvituksen lentoon. Esimerkiksi itse tehtyihin pikkulahjoihin on helppo kirjoittaa vieraiden nimi tai nimikirjaimet. Lahjat toimivat sekä paikkamerkkeinä että osoituksena vieraanvaraisuudesta.

Scrabble-pelin kirjaintelineet ovat taatusti erilainen istumapaikan osoittaja – ja voivat johtaa aterian jälkeisiin sanapeleihin. Kauniilla nauhalla somistetut viinipullonkorkit ovat nekin tavallisuudesta poikkeava nimilapun pidike, ja ne voi hyvin antaa vieraille muistoksi juhlista.