Veitsien pitäminen terävinä

Veitset ovat yksiä monipuolisimmista keittiötarvikkeista, joilla voit helposti leikata ja viipaloida tiesi keittiön tehtävien läpi. Vihannesten pilkkomisesta lihan paloitteluun, veitset ovat tärkeä väline, joten on hyvä ajatus sijoittaa parhaaseen. Kuitenkin ajan mittaan veitset voivat tylsyä varsinkin, jos et puhdista niitä oikein, tai teroita niitä säännöllisesti.

Veitsen käyttö

Jos käytät veitsiäsi päivittäin, tiedät kuinka tärkeitä ne ovat ruoan valmistuksessa. Lähes jokainen ruoka (keittoja lukuun ottamatta) edellyttää veitsen käyttöä jossain vaiheessa.

Muutamia vinkkejä ruoanlaiton lomaan:

  1. Leikkuulauta voi tylsyttää terävänkin veitsen hyvin nopeasti. Voit käyttää terän takaosaa ja estää sen sitä tylsymästä.
  2. Jos valmistat ruokaa jonkun kanssa ja jos he pyytävät veistä, anna se heille kahva edellä. Näin terä ei aiheuta vahinkoja.
  3. Kun käytät leikkuulautaa, yritä käyttää ainoastaan puisia ja muovisia leikkuulautoja. Veitsi kuluu kun se on kontaktissa leikkuulaudan kanssa, ja lasinen tai keraaminen leikkuulauta kuluttaa veitsiä nopeammin.

Veitsien säilytykseen kannattaa harkita magneettisen seinätelineen ostamista. Näin veitset ovat aina käytettävissä, mahdollisesti myös lasten ulottumattomissa, eivätkä ne tylsy laatikossa tai naarmuta muita pintoja.

Veitsien teroittaminen

Veitsiä voi teroittaa ja hioa, jotta ne pysyvät terävinä. Näillä kahdella on pieni ero, joista ensimmäinen tarkoittaa terän pienien epätasaisuuksien tasoittamista. Tätä varten tarvitset veitsenteroittimen ja se voidaan hoitaa kotona. Hionnalla tylsä terä saadaan uudelleen teräväksi, jos teroitus ei riitä, ja senkin voi suorittaa itse tai voit antaa sen ammattilaisen hoidettavaksi. Monet teurastajat tarjoavat tätä palvelua, joten selvitä, missä voit teroittaa veitsiä omalla alueellasi.

Veitset astianpesukoneessa

Veitsien peseminen käsin ei ole tehokkain tapa käyttää aikaa ja niiden turvallinen käsittely voi aiheuttaa ongelmia, kun kuivaat niitä. Laita ne sen sijaan astianpesukoneen aterinkoriin ja aseta ne ylösalaisin välttääksesi onnettomuuksien. Parhaat veitsesi on pidettävä erillään, jotta ne eivät kolhiinnu toisiinsa pesun aikana. Tämä voidaan saavuttaa myös ostamalla astianpesukone, jossa on erillinen veitsiteline, yleensä astianpesukoneen yläosassa. Näin veitset puhdistavat tehokkaasti, eikä sen käytössä synny samoja ongelmia, joita aterinkori saattaisi aiheuttaa! Oikeiden konepesutablettien valitseminen voi myös auttaa, koska ne auttavat tuomaan esiin astianpesukoneen puhdistustehon ja auttavat ylläpitämään kiiltoa. Joten harkitse Finish astianpesuainetta, jotka kattavat kaiken tämän!