Nimikkoannokset: Keitto- ja paistoastiat ympäri maailmaa

Yksi asia, joka tekee matkustamisesta niin mahtavaa, on mahdollisuus tutustua paikalliseen keittiöön, minne sitten matkustatkin. Jokaisella maalla on omat erikoisherkkunsa, jotka tarjoavat ainutlaatuisia makuelämyksiä ja ovat vahvasti mukana luomassa muistoja matkasta. Haluaisitkin varmasti kopioida nämä maut myös omaan keittiöösi, mutta näiden ruokien tekeminen vaatii usein erityisiä keitto- tai paistoastioita. Nämä välineet voivat poiketa paljon tutuista tarvikkeista, joita olet tottunut käyttämään ja pesemään. Kerromme muutamista annoksista, joihin käytetään erilaisia astioita – jotkut niistä saatat tunnistaa ja joistain et ole varmaan vielä kuullutkaan. Keromme myös mistä ne ovat kotoisin, mihin niitä käytetään ja miten ne voidaan pestä!

Wokki

Wokkipannu on lähtöisin Kiinasta, mutta nykyään sitä käytetään ympäri maailmaa. Sen tunnusomaisin piirre on sen pyöreäpohjainen muoto. Wokkipannua voidaan käyttää moniin erilaisiin ruuanlaittotyyleihin, mutta yleisimmin sitä käytetään lennokkaaseen paistamiseen, sillä wokkipannun reunat mahdollistavat ruuan nopean sekoittamisen ja kääntelyn. Tämä mahdollistaa tasaisesti kypsyneen lopputuloksen. Valurautaiset pannut tulisi pestä erityisellä wokkiharjalla, joka on tehty bambusta. Kiinaa lukuun ottamatta useimmat wokkipannut on tehty kuitenkin ruostumattomasta teräksestä ja alumiinista. Nämä pannut voi laittaa astianpesukoneen alakoriin, sillä ne ovat melko suuria eivätkä ne saa peittää astianpesukoneen pyöriviä osia.

Uunivuoka

Uunissa tehtäville ruuille on monia nimiä, mutta usein ne nimetään uunivuoan muodon mukaisesti. Saatat yllättyä kuullessasi, että vuokaruuat ovat suhteellisen uusi keksintö. Vaikkakin niillä on juuret myöhäisellä 1800-luvulla, nykyään tunnetut koko perheen vuokaruuat vakiintuivat vasta 1900-luvulla suurimmaksi osaksi Yhdysvaltojen ansiosta. 

Uusimmat vuokamateriaalit, kuten kevyet metallit ja lämpöä kestävät lasit mahdollistavat monenlaisen ruuanlaiton. Vuokien käyttötyylistä johtuen niihin saattaa usein jäädä pohjaan palanutta ruokaa. Tämä ei kuitenkaan ole ongelma, mikäli käytät Finish Shine and Protect -pesuainetta, joka myös esihuuhtelee astiat puolestasi.

Tagine

Tagine on ruokalaji, joka saa nimensä astiasta, jossa se valmistetaan. Nämä kaksi myös sekoitetaan usein. Tagine on ruoka-annoksen lisäksi myös kannellinen savipata, joka koostuu kahdesta osasta: litteäpohjaisesta matalareunaisesta astiasta ja korkeasta kartionmallisesta kannesta, jota pidetään pohjan päällä. Kansi on suunniteltu palauttamaan höyrystyvän ruuan aromit takaisin astian pohjalle. Alkuperäisesti näissä astioissa valmistetaan ruokaa kuumien hiilien avulla, mutta patoja voidaan käyttää myös perinteisissä uuneissa tai jopa keittolevyillä. Lasitetun padan voi yleensä laittaa astianpesukoneeseen, sen hankalasta muodosta riippumatta, mutta asia kannattaa tarkistaa vielä padan valmistajalta.

“Caquelon” eli fonduepata

Harva onkaan kuullut caquelonista, vaikka useimmat tietävät siinä valmistettavan herkun: fonduen. Vaikka fonduen historia muistuttaa kömpelösti 70-luvusta, on se nykyään kokenut uuden nousun suosiossaan.

Astiaa väitetään usein ranskalaiseksi tai italialaiseksi, mutta sen alkuperä on todennäköisimmin Sveitsissä, jossa se kuuluu erottamattomasti laskettelun jälkeiseen herkutteluun. Caquelon itsessään on keraaminen pata, jonka paksu pohja on suunniteltu kestämään jatkuvaa lämmitystä ilman, että padassa oleva juusto palaa. Tästä huolimatta padan pohjaan kertyy varmasti juustokerros, joten varmista, että se on syöty, ennen kuin laitat astian pesukoneeseen.

Kunhan vain kiinnität huomiota astioiden yksilöllisiin pesuohjeisiin, voit jatkaa kulinaarisia seikkailujasi huolettomin mielin, sillä Finishin konetiskitableteilla puhdistuu niin peruslautaset kuin erikoisemmatkin astiat.

Kaikki tiskit. Joka kerta.

Rakasta astianpesukonettasi. Valitse Finish.