Miten astianpesukone oikeastaan toimii?

Me kaikki tiedämme, miten astianpesukone toimii – likaiset astiat laitetaan sisään ja puhtaat otetaan ulos. Mutta et ole ehkä tietoinen siitä, mitä pesuprosessin aikana tapahtuu. Astianpesukone suorittaa varsin monimutkaisen joukon toimintoja varmistaakseen, että astiasi saavat tarvittavan puhdistuksen, jota ne tarvitsevat. Mekanismit toimintojen taustalla ovat oikeastaan aika yksinkertaisia ja useimmat astianpesukoneet noudattavat samoja seitsemää prosessia:

 

  1. Lisää vettä. Sitä tulee astianpesukoneeseen vain pieni kerros pohjalle, eikä se siis täytä koko konetta.
  2. Lämmitä vesi. Koneen lämmitysvastus hoitaa tämän ja se on yleensä sijoitettu alemman suihkuvarren alle.
  3. Lisää konetiskiainetta. Astianpesukoneen ajastin tai tietokone lisää sitä automaattisesti oikeassa pesuohjelman vaiheessa.
  4. Pese astiat. Lämmitetty vesi ja pesuaine pumpataan suihkuvarsista kovalla paineella, joka saa ne pyörimään ja puhdistaa astiat.
  5. Poista likainen vesi.
  6. Huuhtele astiat. Kone lisää lämmitettyä vettä, mutta tällä kertaa ilman pesuainetta. Se pumpataan suihkuvarsien kautta, joka varmistaa sen, että astioihin ei jää likaa eikä pesuainetta.
  7. Poista loputkin vedet.

Ainoa asia, mitä meidän on tehtävä vastineeksi astianpesukoneen kovalle työlle, on käyttää koneenpuhdistajaa kerran kuukaudessa. Syyt, jonka takia astianpesukoneesta kannattaa huolehtia tulevat paljon selkeämmiksi, kun tutustumme komponentteihin, joista astianpesukone muodostuu.

 

Lämmitysvastus

Lämmitysvastukset ovat metallisia ja ne muuntavat sähkön lämmöksi, joka kuumentaa veden oikeaan lämpötilaan. Koska ne ovat suorassa kosketuksessa veden kanssa, ne ovat erityisen alttiita kalkkikertymille.

 

Pumppu

Pumppu on moottori, joka ohjaa puhtaan veden suihkuvarsiin pesun aikana ja likaisen veden viemäriin tyhjennysprosessin aikana. Astianpesukoneen tietokone avaa ja sulkee venttiileitä oikea-aikaisesti varmistaen, että vesi virtaa oikeaan suuntaan.

 

Suihkuvarret

Suihkuvarret ovat onttoja ja ne pyörivät veden paineen vaikutuksesta varmistaen sen, että kaikki astiat saavat tasaisen pesun. Ruoantähteet, rasva ja muu lika voi tukkia ne ajan saatossa, joten ne on tärkeä pitää puhtaana.

 

Finish koneenpuhdistajan kuukausittaisella käytöllä autat poistamaan kalkkikertymiä, rasvaa ja muuta likaa, jotka voivat tukkia pesukoneesi osia. Tämän pienen panostuksen avulla toimii jatkossakin parhaimmillaan.