Mistä konetiskitablettisi ovat tarkalleen ottaen valmistettu?

Unohdettu sankari

Astianpesukoneen täyttäminen ja päälle laittaminen on juurtunut niin syvälle meidän päivittäisiin rutiineihimme, että tuskin ajattelemme kätevää pikku tablettia, joka tekee taikojaan. Silti ilman taitavasti suunniteltu tehopakkausta, päivälliskutsujen astiat olisivat yhtä likaisia, kuin ne olivat sinne mennessään ja eilisillan spagetti bolognese olisi edelleen havaittavissa seuraavana aamuna.

Pieni mutta pippurinen

Odotamme paljon konepesutableteiltamme. Niillä pitää luonnollisesti olla voimaa puhdistaa monia erilaisia tahroja kananmunista teehen (tai valkaistavista tahroista proteolyyttisiin tahroihin) ja niiden on oltava tehokkaita ja turvallisia useille materiaaleille lasista muoviin (puhumattakaan sopivuudesta astianpesukoneesi sisuskaluille). Niiden täytyy pehmentää vettä puhdistaakseen astiat ja varmistaa, että saat säihkyviä astioita ilman jäämiä ja niiden on liuettava jättämättä kalkkijäämiä tai kalvoa, joka pitäisi huuhdella jälkikäteen. Viimeisenä mutta ei vähäisimpänä, niiden on oltava turvallisia käyttöömme - ne ovat päivittäin kosketuksissa lautasten ja ruokailuvälineiden kanssa, joilta syömme. Se on paljon vaadittu kaikilla mittapuilla!

Täältä saapuu tiede

Konepesutabletit koostuvat rakentaja-aineista (puhdistaa ja pehmentää vettä), valkaisuaineista (poistaa valkaistavia tahroja), entsyymeistä (murtaa tärkkelystä ja proteiini-pohjaisia ruokia) ja tensideitä säihkyvien lasien saamiseksi. Niissä on myös avustavia ainesosia, lisätoimintoja, kuten hajotusaineita, jotka ovat vastuussa tablettien hajottamisesta ja varmistavat, että kaikki aktiiviset aineet liukenevat nopeasti osaksi pesua. Se on hienosäädetty kemiallinen seos - uusi Finish Quantum Max osoittaa tämän taitavasti, ja auttaa tuottamaan säihkyviä tuloksia. Mahdollinen kapula rattaissa on kuitenkin lämpötila, jossa suurin osa astianpesukoneista pesee astiat (tyypillisesti 55 °C ja 75 °C välillä). Siinä missä kuumat lämpötilat toimivat parhaiten rasvan liuottamiseen, entsyymit, jotka poistavat tärkkelystä ja proteiineja työskentelevät kuitenkin vain paljon alemmissa lämpötiloissa. Niinpä ne tekevät työnsä pesuohjelman alkuvaiheessa niin, että kun lämpötila kuumenee ja ne eivät enää tehoa, ovat ne jo tehneet työnsä. Fiksua, vai mitä?

Kokeiltu ja testattu

Jos sinulla on joskus ollut ilo raaputtaa pohjaan palanutta maitoa pannun pohjasta tai pestä lautasia, joihin munankeltuainen on takertunut, otat ilolla vastaan tiedon, että astianpesukoneeseesi menevä tabletti on testattu perusteellisesti ja se on osoittautunut tehokkaaksi edellä mainittuja, sekä muita perheen suosikkeja, kuten teetä, kahvia ja pastaa vastaan. Tämän lisäksi kaikkia astianpesukoneeseen laitettavia kohteita on toistuvasti tutkittu testeissä rasvaisen kalvon, kalkin ja kiillon tai "kirkkauden" menetyksen varalta huuhtelu- ja kuivaussyklin jälkeen, ja ellei tabletti saa täysiä tuloksia kaikista, sen ei katsota olevan täysin tarkoitukseen sopiva.

Joten, nyt tiedät! Tiede vaatimattomien konetiskitablettien takana on kemiaa parhaimmillaan. Se on varmasti ajattelemisen arvoista, kun kurotat säihkyvän puhtaaseen mukiisi ja nautit aamukahvisi!