Miksi ruoat jäävät kiinni

Valmistat aamiaista.

Olet valinnut kauniita tuoreita munia ja sekoittanut ne täydellisesti maito tilkan, suola ja pippuri ripauksen ja tietysti oman salaisen ainesosasi kanssa. Kun olet saanut seoksen tarpeeksi ilmavaksi, jolloin se on yhtä kevyt kuin unelma, voit kaataa sen varovasti pannulla, jonka olet kuumentanut tarkasti 65 Celsius asteeseen. Katselet tarkasti, huolellisesti nestettä sekoittaen pannua ympäri, kun valkuaiset alkavat kiinteytyä kellertävän seoksen sisällä.

Puhelimesi soi.

Kerran. Käännyt melun lähdettä kohti. Kahdesti. Mietit, kukahan se voisi olla, mutta päättää, että kananmunat ovat tärkeämpiä. Käännyt takaisin lieden ääreen, mutta se on liian myöhäistä; sekunnin murto-osan häiriötekijä on aiheuttanut kananmunien ja pannun erottamattoman fuusion. Aamiainen on pilalla.

Mikä aiheuttaa ruoan tarttumisen astioihin?

Kun kananmunasi tai muut elintarvikkeet jäävät pannuusi kiinni, näet itseasiassa monimutkaisen kemiallisen reaktion. Ruokien proteiinit reagoivat pannun metallin kanssa luoden vahvoja siteitä, jotka ankkuroivat ateriasi metallin pinnassa oleviin mikroskooppisiin epätasaisuuksiin. Tämä ei oikeastaan ole liian kuuman ruoan sivuvaikutus, vaan se on itse asiassa päinvastoin. Kun ruoka lämpenee riittävään lämpötilaan, se alkaa reagoida jonkin muun, kuin metallin kanssa, mikä tarkoittaa, että tarttuminen ei ole ongelma.

Kun käytät pannullasi rasvaa, kuten oliiviöljyä, ruoanlaiton aikana, se täyttää nämä mikroskooppiset epätasaisuudet metallissa. Öljy reagoi lämmetessään metallin kanssa niin, että kun lisäät ruoan pannulle, vain muutamat metallin atomit reagoivat ruoan kanssa ja tarttuvat siihen kiinni.

Mitkä ruoat tarttuvat kiinni?

Koska proteiinit ovat tehokkaimpia muodostamaan näitä sidoksia metallin kanssa, proteiinipitoiset ruoat jäävät helpoiten kiinni pannuun. Kaikki ruoat voivat jäädä pannuun kiinni, jos ne jätetään vartioimatta tai jos ne lisätään hyvin kuumalle pannulle kylmänä, mutta proteiinipitoiset, kuten kananmunat, juusto, kala ja liha, ovat niitä, joihin on kiinnitettävä eniten huomiota.

Mitä voit tehdä?

Jos ruokasi tarttuu kiinni pannuun, sen puhdistamisen vaikeudesta ei tarvitse murehtia, eikä sitä tarvitse laittaa likoon. Powerball Finishin Quantum Max ja All in One konetiskitableteissa toimii esiliotuksena hajottaen niitä monimutkaisia proteiineja ja siteitä, joita ne ovat muodostaneet metallin kanssa auttaa poistamaan kaiken palaneen tai kuivuneen ruoan antaen säihkyviä tuloksia jo ensimmäisellä kerralla.

Kaikki tiskit. Joka kerta.