Kumotut kovan veden myytit

Monilla on väärää tietoa kovasta vedestä, sen sisällöstä ja vaikutuksista. Olemme valinneet  joitakin myyttejä, jotka kumoamme faktoilla.

 

Myytti 1 – Kova vesi on haitallista terveydelle

Olet ehkä kuullut, että kovalla vedellä voi olla haitallisia terveysvaikutuksia, mutta tutkimukset ovat osoittaneet, että siitä voi olla jopa hyötyä. Maailman terveysjärjestö WHO sanoo, että "mitään näyttöä kovan veden haitallisista terveysvaikutuksista ihmisille ei näyttäisi olevan"[1].


Myytti 2 - Mineraalit vedessä ovat epäpuhtauksia

Joidenkin myyttien mukaan kova vesi olisi täynnä epäterveellistä epäpuhtauksia, mutta se on vain myytti. Kova vesi sisältää erityisesti kalsiumia ja magnesium yhdisteitä. Ne eivät ole sama asia, kuin veden epäpuhtaudet, joita ovat esimerkiksi desinfiointiaineet, mikro-organismit ja epäorgaaniset kemikaalit.

 

Myytti 3 – Veden pehmentäjät puhdistavat veden

Vaikka mineraalit eivät itsessään ole epäpuhtauksia, on tärkeää tietää, etteivät vedenpehmentäjät puhdista vettä. Vedenpehmentimet on suunniteltu poistamaan tai vähentämään kovan veden korkeaa kalsiumpitoisuutta ja niiden ainoa tarkoitus on kerätä mineraaleja vedestä. Tämä tarkoittaa siis sitä, etteivät ne poista kemikaaleja, sedimenttejä tai mikro-organismeja vedestä. Niistä pääsee eroon kunnollisella suodattimella.

 

Myytti 4 – Kova vesi aiheuttaa lasien harmaantumista

Vaikka onkin totta, että kova vesi voi vaikuttaa laseihisi, se ei aiheuta harmaantumista (joka on peruuttamatonta vahinkoa laseissa). Se voi jättää jäämiä lasi pintaan, jolloin se näyttää juovikkaalta. Jäämät on kuitenkin helppo välttää käyttämällä Finish huuhtelukirkastetta, joka estää mineraaleja asettumasta lasin pinnalle ja auttaa pitämään lasisi säihkyvinä.

 

Myytti 5 – Kova vesi pilaa vedenkeittimen

Vaikka kova vesi sisältää kalsiumia, se ei hidasta vetesi kiehumisaikaa. Jos olet huolissasi kalsiumin vaikutuksista vedenkeittimeesi, täytä vedenkeitin puolilleen vedellä ja lisää kaksi ruokalusikallista etikkaa. Lisäyksen jälkeen anna sen vaikuttaa neljä tuntia, jonka jälkeen voit tyhjentää vedenkeittimen ja poistaa irronneen karstan. Huuhtele ja toista tarvittaessa.

 

 


[1] http://www.who.int/water_sanitation_health/dwq/chemicals/en/hardness.pdf

[2] http://www.water-research.net/hardness.htm