Kodin pelisäännöt

Jokaisessa taloudessa on omat metkunsa. Nukkuma-ajoista suihkuvuoroihin perheillä tai asumiskumppaneilla on paljon keskinäisiä päätöksiä tehtävänään. Kun on paljon mietittävää, ei tule ajatelleeksi asioita, jotka itseasiassa helpottavat kaikkien arkea – kuten astianpesukone. Seuraavaksi käymme läpi muutamia asioita, jotka saattavat säästää sinulta aikaa ja vaivaa, kuten myös stressiä.

Sääntö 1 – Tehtävälista astianpesukoneen purkuun

Jokaisessa taloudessa on joku, joka tekee suurimman osan kotitöistä. Mikäli kotitöistä ei keskustella kunnolla, tämä saattaa johtaa turhautumiseen erityisesti astianpesukoneen kohdalla, sillä koneen tyhjentäminen sisältää paljon kumartumista. Jotta työt jakautuisivat tasaisesti, tee viikoittainen tai kuukausittainen tehtävälista, josta käy ilmi kunkin perheenjäsenen astianpesukoneen tyhjennysvuoro. Jokaisen tulisi myös laittaa omat käytetyt astiat koneeseen. Jos näin ei vielä ole, kannattaa tässäkin jakaa vastuuta perheenjäsenten kesken.

Sääntö 2 – Astiapesukoneen aikataulutus

Kun päätetään etukäteen, milloin astianpesukone käynnistetään, voidaan säästyä sekamelskalta. Tämä riippuu muutamista tekijöistä:

1) Milloin astioita käytetään?

2) Kuka käynnistää tiskikoneen?

Yleensä paras hetki käynnistää astianpesukone on yön ajaksi tai juuri päivällisen tai aamiaisen jälkeen, sillä useimmat eivät ole kotona näihin aikoihin, mutta astioita tarvitaan aamiaisella ja päivällisellä. Tämä saattaa vaihdella viikonloppuisin.

Aikataulun tekeminen mahdollistaa myös sen, että voidaan päättää kuka laittaa koneeseen konetiskitabletin ja kuka laittaa astianpesukoneen päälle. Tämä on hyvä kotiaskare myös lapsille.

Sääntö 3 – Astioiden asettelu koneeseen

Jotkut tykkäävät laittaa isot lautaset astianpesukoneen takaosaan, jotkut laittavat astiat vain ensimmäisille vapaille paikoille. Jotkut asettelevat astiat ryhmittäin astianpesukoneeseen, kun taas toiset täyttävät konetta sitä myöten kun astiat likaantuvat. On hyvä keskustella siitä, mihin astiat laitetaan koneessa ja maksimoida koneen pinta-ala laittamalla samanmuotoiset astiat vierekkäin. Kulhot ja pienet lautaset voidaan asetella yhdelle puolelle astianpesukonetta ja isot lautaset toiselle puolelle. Kun kaikilla astioilla on oma paikkansa koneessa, on astianpesukoneen täyttö ja tyhjennys paljon helpompaa.

Vielä yksi vinkki: Yritä laittaa astianpesukone päälle vain kun se on täynnä. Huolimatta siitä, kuinka usein käytät sitä, saat kaikkein tehokkaimman pesutuloksen, kun laitat kaikki astiat samaan pesuun.

Kaikki tiskit. Joka kerta.

Rakasta astianpesukonettasi. Valitse Finish.