Hämmentävät lasitteet

Kaikissa kotikäytössä olevissa keraamisissa astioissa on lasite, koska se estää nesteitä tihkumasta huokoisen keramiikan läpi. On olemassa paljon erilaisia lasitteita, joilla kaikilla on hieman erilainen vaikutus lopputulokseen. Ensimmäiset keraamiset astiat, jotka suunniteltiin ruoan ja nesteiden säilömiseen, arvellaan saaneen alkunsa noin 10 000 vuotta ennen ajanlaskun alkua, lasitus noin pari tuhatta vuotta myöhemmin. Tutustumme muutamiin lasitteisiin, niiden hyötyihin ja parhaisiin tapoihin pitää ne puhtaina ja turvallisina.

 

Suolalasite

Vaikka suolalasitetussa keramiikassa on lasimainen kiilto, on se helppo erottaa keramiikaksi ulkonäöltään. Se luotiin heittämällä suolaa uuniin, kun palamisen lämpötila on korkeimmillaan. Varhaisin tunnettu suolalasitteinen keramiikka valmistettiin Saksassa 1200-luvun lopussa. Tämä prosessi tuottaa suuren määrän ilmansaasteita ja sen seurauksena sen käyttäminen kiellettiin 1900-luvulla.

 

Tuhkalasite

Tuhkalasite on paljon vanhempi lasitteen muoto, jota alettiin käyttää Kiinassa noin 1000 vuotta ennen ajanlaskun alkua ja jota käytetään edelleen. Savenvalajat tajusivat, että uunin tuhka, joka kertyi ruukkujen päälle polttoprosessin aikana, loi vihreän lasitteen, joten he aloittivat ruukkujen päällystämisen tuhkalla ennen niiden polttamista. Tuhkan määrää säätelemällä voidaan vaikuttaa lasitteen sävyyn.

 

Majolika

On olemassa kahta erilaista keramiikkaa, jotka kantavat majolika lisänimeä. Yksi on fajanssi tyyppi, jossa on läpinäkymätön hopeanhohtoinen valkoinen kiille, jonka valmistus sai alkunsa 800-luvulla ollen se ensimmäinen majolika.

Toinen on paljon uudempaa englantilaista lyijy-lasitettua keramiikkaa, jonka valmistus aloitettiin 1800-luvun puolivälissä. Tyyliltään ja valmistustavaltaan tämä poikkeaa huomattavasti edellä mainitusta, mutta ihmiset alkoivat käyttää siitä majolika nimitystä ja se jäi käyttöön.

 

Pidä huolta keramiikastasi

Jos keramiikka-astiasi ovat uudehkoja, niihin on todennäköisesti merkitty myös soveltuvuus konepesuun. Sinun tulisi kuitenkin olla varovainen lasituksen mahdollisten halkeamien kanssa, sillä niiden kautta vettä saattaa päästä huokoiseen keramiikkaan asti, joka heikentää niitä. Jos keramiikkasi on konepesun kestävää, varmista, että käytät vain Finish konepesuaineita niiden pesemiseen, jotka auttavat pitämään keramiikkasi puhtaana.