Astianpesukoneen hygieenisyyden tuomat hyödyt

Tiesitkö, että keittiöstä löytyy enemmän bakteereita kuin mistään muusta kodin huoneesta, jopa enemmän kuin kylpyhuoneesta?[1] Tämä voi olla pelottava ajatus, sillä keittiö on paikka, jossa valmistat ruokasi.

Pesusienistä ja keittiöpyyhkeistä saattaa muodostua hedelmällisiä kasvualustoja basilleille

Haitalliset basillit saattavat pesiytyä keittiön tekstiileihin, erityisesti basilleja houkutteleviin pesusieniin. Itiöt viihtyvät parhaiten kosteassa ja lämpimässä ympäristössä, eli pesusieni on niille täydellinen kasvualusta.

Myös keittiöpyyhkeet ovat houkuttelevia kasvualustoja itiöille, sillä niitä käytetään käsien, työtasojen ja tiskien kuivaamiseen. Jos siis peset ja kuivaat astioita keittiövälineillä, jotka saattavat kerätä bakteereja, ovatko astiasi todella yhtä puhtaita kuin luulet niiden olevan?

Korkeat lämpötilat tappavat bakteereita

Sietävätkö kätesi noin 60 °C asteista tai kuumempaa vettä?

Tiskikoneiden vesi on kuumennettu korkean lämpöasteiseksi, jotta tiskikone auttaisi tappamaan kestäviä bakteereja ja jättäisi ruokailuvälineesi, lautasesi ja juomalasisi hygieenisesti puhtaiksi ja valmiiksi käytettäviksi uudelleen. Käsin tiskaus ei takaa sitä, että pääset eroon pöpöistä, joita ruokailuvälineissäsi ja astiasi sisältävät.

Jos sinulla on pieniä lapsia, sinun on steriloitava tuttipullot säännöllisesti ja pullojen steriloijat vievät arvokasta tilaa keittiöstäsi. Onneksi tiskikoneesi tavoittaessa 60 °C lämpötilan, tuttipullot puhdistuvat ja ovat valmiita käytettäväksi sen jälkeen kun astianpesuohjelma on valmis. On kuitenkin suositeltavaa, että tällä tavoin puhdistetaan vain yli 8 kuukauden vanhojen lasten tuttipulloja.

Jopa lyhyissä pesuohjelmissa tiskikoneesi pystyy tavoittamaan korkeamman lämpötilan kuin minkä kätesi kykenevät kestämään tiskatessasi. Tästä syystä tiskikone auttaa tappamaan bakteereita, jotka voivat olla haitallisia perheellesi ja lapsillesi.

Mikä tekee tiskikoneesta tehokkaan?

Lyhyesti ilmaistuna, kuumempi vesi ja vahvemmat astianpesuaineet yhdessä tiheän veden kanssa (suurin pirtein 10,5 litraa kuutiometriä kohden[2]) edistävät kuumuuden avulla tapahtuvaa desinfiointia ja puhtautta. Kun tiskaat tiskisi käsin, keskittymiskykysi jakautuu käsiesi ja astioiden pesemisen välille. Sinun on esimerkiksi käytettävä vettä, joka on tarpeeksi kuumaa tiskien puhdistumiseen, mutta joka ei ole liian kuuma käsillesi. Samalla pesuaineen tulee olla tarpeeksi tehokasta tiskeille, mutta silti hellävaraista käsillesi.

Jos sinulla on tiskikone, sinun ei tarvitse huolehtia siitä, onko veden lämpötila tarpeeksi korkea, sillä tiskikoneesi toiminnot huolehtivat puolestasi siitä, mikä on paras yhdistelmä likaa ja bakteereja vastaan. Kiinteä rasva jää kiinni astioiden pintoihin tiukemmin kuin nestemäiset öljyt, jotka yleensä huuhtoutuvat pois helpommin. Tästä syystä korkea lämpötila, joka liottaa rasvan on olennainen tekijä likaisimpien ja rasvaisimpien astioiden puhdistumisessa.

Konetiskiaineet, kuten esimerkiksi Finish Powerball, sisältävät erilaisia kemikaaleja, joista jokaisella on oma erilainen roolinsa astioiden puhdistamisessa. Haasteita tähän tuo kuitenkin se, että kemikaalit tulisi saada toimimaan yhdessä siitäkin huolimatta, että kaikilla niillä on erilaiset optimaaliset olosuhteet, jossa ne toimivat parhaiten.

Aina tiskikoneen muotoilusta ja tavasta, jolla vesi liikkuu koneen sisällä lähtien, modernit tiskikoneet sisältävät usein ominaisuuksia, jotka tekevät astianpesukoneista tehokkaampia kuin astioiden käsin tiskaaminen[3]. Tiskikoneen avulla Finish Powerball voi ryhtyä töihin, eikä sinun ei tarvitse käyttää aikaasi tiskaamiseen. Yksinkertaisesti vain isket ne tiskikoneeseesi ja annat tiskikoneen ja astianpesukoneen pesuaineen hoitaa työn puolestasi![1] http://www.webmd.com/food-recipes/germs-in-kitchen

[2] http://hss.ulb.uni-bonn.de/2011/2588/2588.pdf

[3] https://www.washingtonpost.com/news/energy-environment/wp/2015/05/05/why-you-shouldnt-wash-your-dishes-by-hand/