Tarina lasien takana

Moderni elämä ei olisi sellaista jona me sen tiedämme ilman lasin keksimistä, sillä ilman sitä meillä ei olisi kasvihuoneita, joiden avulla voimme viljellä hedelmiä ja vihanneksia kylmemmissä oloissa, eikä linssejä kaukoputkiin, joiden avulla voimme tutkia aurinkokuntaamme.

Ensimmäiset ontot lasiastiat valmistettiin jo noin 3500 vuotta sitten, mutta lasinpuhalluksen taito, jonka avulla voitiin valmistaa läpinäkyvää lasia, keksittiin vasta ajanlaskun alun aikaan. Taito säilyi kuitenkin tarkoin varjeltuna salaisuutena Rooman valtakunnan luhistumiseen saakka.

 

Mitä lasi on?

Lasi on amorfista, eli kiinteää ainetta, jolla on myös monia samoja ominaisuuksia, kuin nesteillä. Juuri tämä rakenne tekee sille sen haluttavan, läpinäkyvän koostumuksen. Lasi tehdään lämmittämällä useita ainesosia, pääasiassa piidioksidia, noin 1500 celsiusasteessa. Sen jälkeen sula lasi kerätään onton putken ympärille, aivan kuten siirappi lusikkaan. Tämän jälkeen sula lasi sijoitetaan muottiin ja ilmaa puhalletaan putken läpi, jolloin lasista saadaan halutun muotoinen.

 

Mitä korroosio on?

Valitettavasti toistuva altistuminen kuumalle vedelle ja pesuaineelle poistaa mikroskooppisia molekyylejä lasista. Tämä jättää mikroskooppisia reikiä ja epätasaisia laikkuja lasin pintaan, jonka takia valo ei pääse suoraan lasin läpi, vaan kimpoaa siitä takaisin. Tämä tekee laseista harmaita ja tylsän näköisiä.

 

Miten se on estettävissä?

Lasiesi täydellistä kiiltoa voidaan helposti suojata varmistamalla ensinnäkin, että täytät astianpesukoneen oikein ilman, että laseilla on mahdollisuutta osua toisiinsa. Kun pesuohjelma on päällä, astiat sen sisällä saattavat liikkua ja jos lasit osuvat toisiinsa, niihin voi muodostua lohkeamia ja halkeamia. Seuraava asia on varmistaa, että käytät konepesuainetta estääksesi lasien harmaantumista ja saadaksesi laseista täydellisen puhtaita.

Finishin lasiasuojaavan ominaisuuden avulla pystyt estämään tämän syövyttävän prosessin. Se käyttää ainutlaatuista patentoitua tekniikkaa, joka suojaa astioita ja pidentää lasien käyttöikää. Pesun aikana on ajankohtia, jolloin lasit ovat suurimmassa vaarassa, joten suosittelemme käyttämään myös Finish huuhtelukirkastetta pesuaineen lisäksi, jolloin voit yhdistää pesuaineen tehon ja huutelukirkasteen kiillon, joka suojaa myös korroosiolta ja vesitäpliltä.  

*Tuote ei suojaa iskuista johtuvia hajoamisia eikä entistä jo hajonneita tuotteita.