Oma lasi kullekin

Yhä useammat ihmiset ovat oppineet arvostamaan laatuoluiden maistelua. Kuten viininkin kohdalla, varmasti jokainen olutharrastaja tietää, että olutpullosta juominen ei tule kysymykseen, mikäli oluesta haluaa nauttia kunnolla. Tarkastelemme seuraavaksi muutamia eri laseja, joista olut tulisi tarjoilla ja kuinka nämä lasit voivat vaikuttaa oluenmaisteluelämykseen.

Englantilainen lasi/ amerikkalainen lasi

Nämä lasityypit ovat yleisimpiä Euroopan baareissa ja pubeissa - kyseessä on perinteinen tuopiksi kutsuttu lasimalli. Englantilaisessa lasissa on suorat reunat, jotka levenevät lasin suuta kohden. Tätä lasia käytetään joskus myös drinkkien sekoittamiseen. Amerikkalainen lasi on hyvin samanlainen kuin englantilainen lasi, mutta siinä on ulokereunus ennen suuaukkoa, mikä helpottaa lasin kädessä pitämistä ja edesauttaa vaahdon muodostumista oluen pinnalle. Tästä syystä tämä lasi onkin sopiva tummien ja kermaisten oluiden nauttimiseen. Nämä lasit on suunniteltu kestäviksi, helposti pestäviksi ja edullisiksi, eikä niiden ole tarkoitus korostaa oluen hienoja makuvivahteita. Siksi nämä lasit sopivatkin parhaiten pelkistetympien ja tavallisempien oluiden, kuten ale- ja lager -oluiden nauttimiseen.

Jalallinen “tulppaani”

Tässä lasissa on dramaattinen sisäkaarre lähellä suuaukkoa ja jalka, josta lasia voi pidellä. Tällainen muoto lasissa mahdollistaa eri aromien aistimisen, ja koska lasia pidellään jalasta, niin lämpimät kädet eivät myöskään lämmitä olutta. Tulppaanilasi on oivallinen valinta vivahteikkaisiin oluisiin, kuten pale ale - ja korkeahiilihappoisiin oluisiin. Tällaisissa laseissa myös oluen vaahto säilyy hyvin oluen pinnalla.

Konjakkilasi

Tämä lasi muistuttaa hyvin paljon jalallista tulppaanilasia, mutta se on matalampi, leveämpi ja pienempi tilavuudeltaan. Muoto on suunniteltu kuppimaiseksi, jotta lasia pitelevät kädet lämmittävät olutta vapauttaen siitä monimuotoisia vivahteita. Tässä lasissa olutta mahtuu myös pyörittelemään, jotta maut tulevat paremmin esille. Konjakkilasit käyvät hyvin alkoholipitoisempiin oluisiin, sillä lasin tilavuuskin on pienempi. Lasia suositellaan oluisiin, joiden alkoholipitoisuus on yli 8 %, kuten belgialaiset oluet, tummat oluet ja lambicit.

Kahvallinen tuoppi

Tähän isoon mukimaiseen lasiin mahtuu suuria määriä olutta ja se onkin tarkoitettu hitaaseen nautiskeluun. Lasia pidellään kahvasta, joten käsien lämpö ei pääse lämmittämään olutta. Myös lasin paksut reunat auttavat pitämään oluen sopivan kylmänä pidempään. Tuoppi on erittäin iso, joten sitä ei tarvitse täyttää niin usein, mutta se tarjoaa myös mahdollisuuden nauttia olutta liikaa. Tästä syystä nämä tuopit sopivatkin parhaiten matala-alkoholisille oluille, kuten hedelmäoluille, pilsnereille, vaaleille- ja bitter -oluille. 

Oli suosikkioluesi mikä tahansa, on niihin kaikkiin olemassa oikeanlainen lasi. Myös lasien pesu on vaivatonta. Aseta lasit astianpesukoneen yläkoriin suupuoli alaspäin ja varmista, etteivät lasit osu toisiinsa, sillä pesun aikana lasit saattavat tärähdellä. Yleensä astianpesukoneen yläkorin voi myös laskea jalallisia laseja varten alemmaksi, jotta lasit eivät rikkoudu pesussa. Finish Quantum Max Shine and Protect -konetiskiaineella varmistat, että lasit tulevat pesukoneesta ulos puhtaina, säihkyvinä ja ilman samentumia. Sinun pitää siis vain istua ja nauttia haluamastasi oluesta – oikeanlaisesta lasista tietysti.