Ruuan esillepano

Miten luodaan tyrmäävä kesämenu?

Näyttävän kesämenun salaisuus

Kesän suurimpia iloja on mahdollisuus tarjota rapeita salaatteja ja kirkkaanvärisiä kesäkasviksia ulkosalla auringonpaisteessa tai leudossa illassa. Järjestitpä illalliskutsut olohuoneessasi, lasiterassilla tai taivasalla, ruoan esillepanoon voi panostaa monin eri tavoin.

Seuraavassa annamme vinkkejä esillepanoihin, jotka tekevät ruokien ulkonäöstä yhtä hyvän kuin mausta.

Tarjoa värikästä ja kesäistä ruokaa. Ruokien esillepano alkaa jo reseptien valinnasta. Valitse ohjeita, joissa värit, mielenkiintoiset koostumukset ja vuodenajan mukaiset raaka-aineet pääsevät oikeuksiinsa. Kesäruokien tulisi olla täynnä punaisen, keltaisen ja vihreän sävyjä.

Tutustu kesäiseen ostoslistaamme, niin saat tietää, mitkä kasvikset ja hedelmät ovat parhaimmillaan juuri kesäkuukausina.

Käytä toisiaan täydentäviä värejä. Päävärit eli punainen, keltainen ja sininen sopivat parhaiten yhteen kahta muuta pääväriä sekoittamalla syntyvän värin kanssa. Esimerkiksi:

  • Punaista täydentää sinisen ja keltaisen sekoitus eli vihreä.
  • Keltaista täydentää punaisen ja sinisen sekoitus eli violetti.
  • Sinistä täydentää punaisen ja keltaisen sekoitus eli oranssi.

Helpoin väriyhdistelmä on punainen ja vihreä. Se toistuu esimerkiksi tomaatti-mozzarella-avokadosalaatissa tai raikkaassa mintulla koristellussa mansikka-kiivijälkiruoassa.

Kelta-violetin annoksen saat aikaiseksi esimerkiksi viikunoista ja pehmeästä, täyteläisestä juustosta tai punakaali-maissisalaatista. Myös vadelma- tai mustaherukkahillon kanssa tarjoiltu leipävanukas on herkullinen tapa tuoda tätä väriyhdistelmää esille.

Valitse sopivat astiat. Koristeelliset ja yksityiskohtia vilisevät lautaset saattavat siirtää huomion pois itse ruoasta. Valitse siis yksinkertaiset valkoiset lautaset ja anna ruoan loistaa pöydän tähtenä.

Lautanen on kuin tyhjä taulu. Älä päästä ruokaa roikkumaan lautasen reunojen yli, mutta älä toisaalta jätä myöskään liikaa tyhjää tilaa.

Kokoa raaka-aineita päällekkäin. Riko voimakkaat geometriset muodot kasaamalla annoksen osasia limittäin tai päällekkäin. Esimerkiksi tomaatin voi viipaloida kauniisti kaartuvaksi viuhkaksi.

Rakenna annoksiin korkeutta. Korkeuserot tekevät esillepanoista visuaalisesti mielenkiintoisia. Korkeutta voi helposti lisätä esimerkiksi koristeilla tai pinoamalla annoksen osasia päällekkäin. Kolmiulotteisuus saa annoksen todella heräämään eloon.

Valitse parittomia määriä. Kolmen tai viiden kokonaisuuksiksi ryhmitellyt raaka-aineet näyttävät paljon houkuttelevammilta kuin kahdesta tai neljästä osasesta koostuvat ryhmät. Tämä on yksi ruokien esillepanon yksinkertaisimpia ja tehokkaimpia salaisuuksia.

Kokoa vastakkaisiin suuntiin kulkevia viistolinjoja. Yhdensuuntaiset linjat ohjaavat katsetta ja luovat polttopisteen. Tämä tekniikka toimii erityisen hyvin suorakulmaisilla lautasilla. Grilliruokaan on helppo luoda linjoja grillipannun raidoilla. Sushit ja kanapeet puolestaan asetetaan usein tarjolle vastakkaisiin suuntiin kulkeviksi jonoiksi.

Koristele kaikki ruoat. Koristeita ei välttämättä tarvita paljon: pataruokaan hieman silputtua persiljaa, salaatin päälle versoja ja jälkiruoka-annoksen pinnalle suklaalastuja tai marjoja. Pienellä vaivalla suuri vaikutus!

Valuta ja pirskottele. Erilaiset soseet, geelit ja aiolit tai toisaalta jälkiruokien suklaa- ja coulis-kastikkeet tarjoillaan usein ruokien päälle valutettuna. Se on erinomainen tapa kohottaa annosten visuaalista tasoa. Kuvioiden ei tarvitse olla monimutkaisia – pieni pyörre tai siksakki riittää. Paksut kastikkeet toimivat parhaiten, koska ne säilyttävät muotonsa lautasella.