Kesäisen päivällispöydän koristelu

Inspiroivan kesäkattauksen luominen

 

Näin luot kesäisen ja inspiroivan kattauksen

Illalliskutsujen järjestäjä tahtoo luonnollisesti ihastuttaa kattauksella yhtä paljon kuin ruoalla. Olennaisin osa inspiroivaa ja näyttävää kattausta ovat säihkyvän puhtaat lasit, lautaset ja aterimet. Seuraavassa annamme muitakin vinkkejä, joiden avulla luot häikäisevän hyvännäköisen ja tarjoilujasi parhaalla mahdollisella tavalla korostavan kesäkattauksen.

Värit ja teema

Valitse silmiinpistävän väriset lautasliinat, tabletit ja kaitaliinat tuomaan pöytään kesäistä ilmettä. Hyviä värejä ovat esimerkiksi limetinvihreä, kirkkaankeltainen ja raikkaan oranssi.

Jos valitset ateriakokonaisuudelle jonkin erityisen teeman, esimerkiksi Espanjan, kattaukseen kannattaa valita teemaan sopivia värejä, esineitä ja tuoksuja.

Tapaksista, paellasta ja churroista koostuva ateria näyttäisi upealta talonpoikaistyylisistä terrakotta-astioista tarjoiltuna. Pöytäliinassa ja lautasliinoissa voisivat toistua punaisen ja keltaisen sävyt. Teemaa ei kuitenkaan kannata alleviivata liiaksi – hienovaraisemmat viittaukset ovat parempi vaihtoehto.

Kattaminen

Kotona ei tarvitse noudattaa tiukkoja etikettisääntöjä. Esimerkiksi pöytäliina ei ole pakollinen, jos pöytäsi on kaunis ja tahdot sen pääsevän oikeuksiinsa.

Pöydän poikki kulkevilla kaitaliinoilla on helppo luoda jokaiselle vieraalle selkeä oma tila. Jätä liinojen väliin tarpeeksi tilaa, jotta lautaset, lasit ja aterimet mahtuvat pöydälle vaivatta ja jotteivät vieraiden kyynärpäät osu toisiinsa.

Suositeltu etäisyys on vähintään 15 senttiä. Jos tila loppuu kesken, sitä voi lisätä kantamalla pöydän jatkoksi toisen, vaikka vähän huonomminkin sopivan pöydän. Se on aina parempi vaihtoehto kuin se, että vieraat joutuvat syömään ahtaasti.

Finishin vinkki

Finishin Diamond Shine -huuhtelukirkasteella lautasistasi tulee varmasti hohtavan puhtaita.

Asetelma

Olipa asetelmasi millainen tahansa, sen ei saisi olla liian korkea. 25 x 25 cm on juuri sopiva. Hyvä asetelma vangitsee katseet, ei ole liian päällekäyvä tai pramea eikä estä vieraita näkemästä toisiaan tai keskustelemasta keskenään.

Todella helppo kesäinen asetelma syntyy sitrushedelmillä, esimerkiksi limeteillä, sitruunoilla ja appelsiineilla täytetystä neliskulmaisesta lasivaasista. Kokonaisuus on yksinkertainen, värikäs ja takuulla vaikuttavan näköinen.

Jos tahdot kokeilla vähän haastavamman asetelman tekoa, voit panna erikorkuisiin lasipurkkeihin tai keramiikkakuppeihin vähän multaa ja aromaattisia yrttejä, esimerkiksi sitruunatimjamia, rosmariinia tai fenkolia. Tuloksena on maalaismainen, luonnonläheinen ja ihanalta tuoksuva asetelma.

Asetelmasta voi tehdä myös valaistuselementin. Laita tuikkukynttilöitä tavallisten kynttilänjalkojen sijasta lyhtyihin, vanhoihin hillopurkkeihin tai vaikka juomalaseihin tuomaan viehättävää ja rentoa tunnelmaa.

Viimeistely

Aseta pöydän kumpaankin päähän vesikannu – pane yhteen koristeeksi limetinlohkoja ja toiseen mintunlehtiä. Kannut tuovat kattaukseen symmetrisyyttä ja korostavat raikasta kesäistä teemaa. Sen lisäksi että kannut näyttävät hyvältä, maustettu vesi maistuu herkulliselta.

Vieraisiin voi tehdä vaikutuksen myös esittelemällä kutsujen ruokalistan jollain tavallisuudesta poikkeavalla tavalla. Yksinkertaiset kortit toimivat aina, mutta ruokalistan voi tulostaa myös kankaalle tai kirjoittaa liitutaululle. Sopivassa tilanteessa ja sopivassa seurassa ateriakokonaisuuden voi esitellä vaikka maalaustelineeseen asetetun maalauksen avulla.

Pöytäkoristeet voivat antaa vihjeitä siitä, mitä ateria pitää sisällään. Jos aiot tarjoilla gazpachoa, voit ohjata vieraidesi ajatukset oikeaan suuntaan asettamalla pöydälle tertun mehevän kypsiä tomaatteja.

Edes pöydän vakiovieraita eli suolaa ja pippuria ei tarvitse aina kattaa samalla tavalla. Perinteisten sirotinten ja myllyjen sijaan voit asettaa mausteet tarjolle shottilaseihin tai simpukankuoren muotoisille lautasille. Juuri tällaiset vähän erikoisemmat valinnat tekevät kattauksesta mieliinpainuvan.