Illalliskutsujen suunnitteleminen

Illalliskutsujen suunnitteleminen: Miten illasta tehdään menestys?

 

Illalliskutsujen suunnittelu –onnistuneiden juhlien salaisuus

Olitpa järjestämässä suurta sukutapaamista tai pientä illanviettoa ystävien kesken, onnistuneen juhlan avain on huolellinen suunnittelu. Kun valmistelut ja järjestelyt on hoidettu kunnolla, ruoanlaitto stressaa huomattavasti vähemmän ja sinulle jää aikaa rentoutumiseen sekä seurasta nauttimiseen. Seuraavan muistilistan avulla voit varmistaa, ettei juhlissasi satu ikäviä yllätyksiä.

Ota erikoisruokavaliot selville. Kysy vierailtasi jo ennen ruokalistan suunnittelua, noudattavatko he jotakin erikoisruokavaliota. Sillä tavoin vältät viime hetken paniikin etkä joudu nyhjäisemään tyhjästä kasvisruokaa tai jotakin allergikoille sopivaa.

Yleisimmät erikoisruokavaliot kattava oppaamme auttaa sinua ruokalistan suunnittelussa.

Valitse teema. Valitse ruokalistaa suunnitellessasi yhtenäinen teema tai tyyli, joka yhdistää kokonaisuuden osaset toisiinsa. Monenlaisten, eri puolilta maailmaa peräisin olevien ruokalajien yhdistäminen samalle aterialle panee ruokailijoiden makunystyrät sekaisin.

Yksinkertainen on kaunista. Monimutkaisessa kolmen ruokalajin illallisessa ei ole mitään järkeä, jos sinulle ei sitä valmistellessa jää aikaa seurustella vieraidesi kanssa. Jos tahdot tarjoilla kolme ruokalajia, keskitä energiasi pääruokaan ja valitse alkupaloiksi ja jälkiruoaksi jotakin yksinkertaista. Upealla esillepanolla saat simppeleistäkin ruokalajeista vaikuttavan näköisiä, ja vieraat pääsevät herkullisen ruoan lisäksi nauttimaan myös seurastasi.

Valmistele etukäteen. Huolelliset ennakkovalmistelut helpottavat juhlien järjestämistä. Kastikkeet ja kylmät jälkiruoat voi tehdä jo edellisenä päivänä. Kasvikset voi kuoria ja paloitella valmiiksi ja säilyttää yön yli jääkaapissa. Pakkaa kasvisten kanssa samaan astiaan myös kosteaa talouspaperia. Munakoison, avokadon ja muiden helposti tummuvien raaka-aineiden päälle kannattaa pirskotella sitruunamehua. Vaihtoehtoisesti tummuvat kasvikset voi upottaa kylmään veteen.

Tee aikataulu. Mieti, mitä pitää tehdä ja milloin, ja pidä kiinni suunnitelmastasi. Kaikkea ei toki tarvitse suorittaa millintarkasti, mutta karkean aikataulun suunnittelusta voi olla todella paljon hyötyä. Hosuminen vähenee, eivätkä pienetkään yksityiskohdat pääse unohtumaan.

Järjestä kenraaliharjoitus ja tarjoa juhla-ateria perheellesi. Mitä tarkemmin tunnet prosessin kulun, sitä paremmin pystyt luottamaan taitoihisi itse juhlapäivänä. Harjoittelusta on apua erityisesti silloin, jos ohje on monimutkainen tai jos et ole kokeillut sitä aikaisemmin. Ja perheenjäsenesi sopivat koekaniineiksi paljon paremmin kuin illallisvieraasi! 

Tilaa raaka-aineet etukäteen jo oman mielenrauhasi vuoksi, varsinkin jos ostat paikallisilta tuottajilta. Ethän tahdo kuulla lihakauppiaaltasi juhlapäivänä, että tarvitsemasi lampaankare on loppuunmyyty.

Laske astiat. Tarkista etukäteen, että sinulla on astioita ja ruokailuvälineitä koko vierasjoukon tarpeiksi ja varmista ennen kattamista, että ne ovat tahrattomia ja kiiltäviä. 

Pidä langat käsissäsi kätevän muistilistamme avulla: