Oikea lasi: lasi- ja juomaopas

Yleinen myytti on, että juomalasit on parasta pestä käsin. Monet ihmiset uskovat, että astianpesukoneet harmaannuttavat lasit tai rikkovat viinilasit. Tämä uskomus on ajalta, jolloin astianpesukoneet eivät olleet yhtä kehittyneitä kuin nykyään. Koska kaikki lasit ovat erilaisia, niitä ei voida pestä samalla tavalla. Niiden monet erilaiset muodot, koko ja paksuus täytyy huomioida, kun asetat, pinoat ja järjestät laseja, jotta pystyt välttämään hajoamisen.

Alla olevasta yksinkertaisesta oppaasta voit tutkia eri juomalasien eroja sekä vinkkejä siitä, miten voit varmistaa niiden turvallisen ja tehokkaan pesun.

Viinilasit

Viinilaseja on kahdenlaisia, valkoviinille ja punaviinille. Punaviinilasit ovat leveämpiä, pyöreämpiä ja niissä on lyhyempi jalka. Sen sijaan valkoviinilasit ovat korkeampia ja kapeampia. Tämä johtuu siitä, että punaviini tarvitsee enemmän tilaa liikkumiseen ja reagoidakseen ilman kanssa, joka tasoittaa sen monimutkaisia makuja, kun taas valkoviini edellyttää lasia, joka estää hapettumista säilyttääkseen sen hennompaa vivahteikasta makua.

Viinilasit, kuten kaikki muutkin juomalasit, kannattaa pestä astianpesukoneen ylätasolla kaukana kaikista muista astioista. Valkoviinilaseja pestessä voi olla tarpeen madaltaa astianpesukoneen ylätasoa, jotta niiden pidemmälle jalalle jää tarpeeksi tilaa. Moderneissa astianpesukoneissa tällainen tasojen korkeussäätö on mahdollista. On myös tärkeää varmistaa, että lasit eivät kosketa toisiaan, koska yhteen osuessaan niihin saattaa tulla murtumia, joten säästäkää kilinä kippistelyyn.

Martinilasit

Martinilasi tuli käyttöön jo 1900-luvun alussa ja se kehitettiin cocktaillasin pohjalta. Ne suunniteltiin aivan kuten viinilasit, hallitsemaan hapetusta. Kartiomainen muoto ja tylppä profiili altistavat ginia mahdollisimman paljon ilmalle, jonka ansiosta sen eri ainesosia voidaan havaita. Toinen, hieman erilainen väite lasin synnystä on se, että lasit keksittiin USA:n kieltolain aikaan salakapakoissa. Kotietsinnän sattuessa kohdalle kaikki raskauttavat todisteet laittomista nesteistä pystyi hävittämään nopealla ranneliikkeellä. 

Martini- ja cocktaillasit on pestävä varovaisesti, sillä niissä on viinilasejakin hennompi ja pidempi jalka, joten astianpesukoneen ylätasoa on pakko laskea riittävän tilan saamiseksi. On myös hyvin tärkeää, että niiden ympärillä on tarpeeksi tilaa, etteivät ne osu mihinkään muihin astioihin.

Brandylasit

Brandylasien lyhyt jalka yhdistettynä suureen tilavuuteen merkitsee sitä, että lasissa oleva alkoholi haihtuu nopeammin ja lasin kaarevat reunat mahdollistaa sen, että brandyn aromi täyttää lasin antaen sinulle kaiken mahdollisen maun.

Lasin muodosta johtuen ne voidaan pestä punaviinilasien tavoin, jolloin astianpesukoneen ylätasoa ei tarvitse madaltaa, mutta niiden muodosta johtuen ne saattavat liikkua pesun aikana, joten niille on jätettävä tarpeeksi tilaa.

Kristallilasit

Kristallilasit valmistettiin alunperin korvaamalla lasin kalsiumpitoisuus lyijyllä. Vanhin löydetty kristallilasinpala on ajoitettu noin vuoteen 1400 eaa.  

Kristallilasien pesussa kannattaa noudattaa valmistajan antamia neuvoja. Eri valmistajat suosittelevat erilaisia astianpesukoneita laseilleen. Jotkut valmistajat kertovat lasiensa olevan liian ohuita konepesuun, mutta osa sanoo konepesun olevan turvallista, jos lämpötila on tarpeeksi alhainen. Kristallilaseja pestäessä on tärkeää käyttää mietoa pesuainetta, esimerkiksi Villeroy & Boch suosittelee Finishia kristallilasiensa konepesuun.


Tässä se sitten oli, nyt tiedät, mikä lasi on mikä. On aika kutsua hyvät ystävät kokoon ja testata lasit. Varmista, että nautit juomia näistä laseista vastuullisesti! Kippis!