Ruokavalio

Glass vase with oranges, limes and lemons

Vegaani

Vegetaristien tapaan myöskään vegaanit eivät syö lihaa eivätkä kalaa. Niiden lisäksi he kieltäytyvät kuitenkin myös kaikista muista eläinkunnan tuotteista, joita ruoanlaittajan voi olla vaikeampi huomata. Tällaisia ovat muun muassa seuraavat:

  • Maitotuotteet – esimerkiksi maito, juusto, voi ja jogurtti
  • Leipä – eläinperäistä heraa sisältävä leipä ei sovellu vegaaneille
  • Kananmunat
  • Hunaja
  • Vaahtokarkit ja viinikumit – näissä on usein vegaaneille sopimatonta gelatiinia
  • Olut – koska monien oluiden valmistusprosessissa käytetään eläinperäisiä ainesosia, olutvalinnoissa kannattaa pysytellä selvästi vegetaarisiksi tai vegaanisiksi merkityissä vaihtoehdoissa

Äyriäisallergia

Koska äyriäisille allergiset saattavat reagoida erittäin voimakkaasti, heille kokatessa kannattaa noudattaa erityistä varovaisuutta. Yleisiä vältettäviä raaka-aineita ovat seuraavat:

  • Katkarapu
  • Rapu
  • Hummeri
  • Simpukka
  • Sinisimpukka
  • Osteri
  • Kampasimpukka

Keliakia ja vehnäallergia

Vehnä aiheuttaa joillekin vatsan turvotusta ja epämukavaa oloa. Vehnää on monissa tavallisissa ruoka-aineissa – tässä muutamia yleisimpiä, jotka on karsittava ateriakokonaisuudesta:

  • Leipä ja leipätuotteet – mukaan lukien pizza, krutongit, leipätikut, pita ja kaikki korppujauhoa sisältävät ruoat, esimerkiksi kalapyörykät ja jauhelihapihvit
  • Pastat ja jauhot
  • Suklaa
  • Valmiina ostetut kastikkeet ja maustekastikkeet
  • Vanukkaat ja leivonnaiset – mukaan lukien kakut, keksit ja ohukaiset
  • Murot – lukuun ottamatta riisi- ja maissipohjaisia tuotteita sekä kaurahiutaleita

 

Laktoosi-intoleranssi

Laktoosi-intolerantikkojen pitää välttää kaikkea lehmänmaitoa sisältävää ruokaa, joissain tapauksissa myös lampaanmaitoa sisältävää ruokaa. Tavallisia laktoosia sisältäviä ruokia ja ruoka-aineita ovat muun muassa seuraavat:

  • Maitotuotteet – esimerkiksi voi, jäätelö, jogurtti, kerma ja juusto
  • Keksit, kakut ja suklaa
  • Leipä ja leivonnaiset

Laktoosi-intolerantikolle kokatessa maitotuotteita voi korvata probioottisilla jogurteilla ja kasvimaidoilla (esimerkiksi soija- tai mantelimaidolla)